sousoší Kalvárie

Sousoší Kalvárie po levé straně cesty od Libáně, v centru obce k jihu. Materiál pískovec. Na nízkém masivním soklu (2,5 x 1,2 m) umístěny tři podstavce tvaru pravidelných čtyřbokých hranolů, střední o výšce 1,1 m. Spojeny kamennými segmenty nahoře konkávně vybranými. Jednoduché hranoly jsou na čelních stěnách osazeny předstupujícími zrcadly, nahoře zakončeny jednoduchými římsami, postranní rovnou čtvercovou deskou, prostřední obloukovou mírně profilovanou. Pod nohama světců plintus s výžlabkem, pod křížem nízký hranolovitý podstavec s vyrytým lineárním motivem. Výška soch asi 1 m. Panna Marie je oděna ve splývavý šat, rozevlátý plášť přes pravé rameno. Stojí na levé noze, pravou má lehce pokrčenou. Hlava s vlasy přikrytými rouškou hledí vzhůru ke kříži. Ramena vytočena v protisměru k pravé straně, lomí rukama v gestu zoufalství při pravém boku. Jan Evangelista na pravé straně, prostovlasý, má pokrčenou levou nohu. Hledí vpravo vzhůru ke kříži, pravou ruku položenou na prsou, levou uvolněnou od těla přidržující draperii. Uprostřed jetelový kříž s postavou ukřižovaného v bederní roušce. Kristova hlava v trnové koruně klesá k pravému rameni. Na kříži nahoře pozlacený nápis „INRI“, pod nohami Krista vyryté iniciály „MK“, pod nimi letopočet „A 1754“.