kříž

V blízkosti hlavní komunikace v sousedství dvojice vzrostlých stromů je umístěn dřevěný kříž. Spodní část svislého břevna kříže je podepřena ze zadní strany osazeným betonovým pilonem v šíři průřezu kříže na kovový čep kruhového profilu, jehož čelo je pohledově patrné na čelní straně ramene kříže. Výškově je svislé břevno členěno řezbou s výrazněji profilovanou patou a přibližně v polovině výšky trojicí zářezů s následným zúžením profilu. Na čelní straně je od spodní části mělký reliéf symbolů třiceti stříbrných, proklátého srdce, dvojice vinných hroznů, zavěšených na stoncích s listy pod reliéfní římsu. Pohledově pravá strana nese reliéfy překřížených kladiv, žebříku a kopí s houbou, nejvýše pak skřížených mečů. Pohledově levou stranu pokrývají od paty kříže motivy plochého deskového štítu s vrcholovým lomením, točenice s trojicí kvádříků ve středu a ve vrcholu pak skřížených tesařských kleští a kladívka. Pod římsou je pak motiv trojice kovových hřebů. Ramena jetelového zakončení nesou plechový korpus Krista s povrchovou polychromií. Tělo mírného prověšení je doplněno připravém boku postavičkou anděla, podaného v profilu v okamžiku, kdy zachytává krev z rány v boku do kalichu. Ramena kříže chrání kovová segmentově klenutá střížka se zvlněnou bordurou. V podhledu polychromována s moticem hvězd a plošného nápisu INRI, suplující absenci nápisové blány na horním konci svislého břevna. Ve hmotě kříže jsou pohledově patrné svislé kotevní kovové kleštiny. rozměry: profil břevna cca 0,2 . 0,2m, výška cca 3- 3,5 m materiál: dřevo, plech