krucifix

Kamenný krucifix je usazený v mírném svahu, v blízkosti silnice, před vstupem do areálu kostela Nejsvětější Trojice. Sestává z pískovcového soklu a vlastního kříže. Podstavec ukončen na vrcholu přesahující profilovanou římsou, na bocích podstavce přložené volutové motivy. Konvexně vyklenutá čelní strana soklu je zdobena kartuší s reliéfem reliefem Panny Marie. Kříž na vrcholu vzduté římsy, na pilířku stojí kříž s Ukřížovaným. Kříž má jetelové zakončení a dekor lístků, štítek s monogramem INRI nad litinovým korpusem Krista. Krucifix byl stejně jako socha sv. Floriána zhotoven v roce 1779 a až do první světové války obě plastiky tvořily mladší doplněk statui sv. Jana Nepomuckého (z roku 1723) umístěné na náměstí v nedalekém Hlinsku. Po první světové válce byla celá skupina přemístěna do Kameniček, kde došlo k jejímu rozdělení (sochy lemují přístupovou cestu k hlavnímu vsupu do kostela Nejsvětější Trojice, kříž zaujímá místo před vstupní branou hřbitova.