socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Socha orientovaná na jihovýchod k silnici. Postavena na základu ze dvou pískovcových desek 43 x 133 x 14 cm. Obdélná základna pilířku sochy je tvaru kvádru na šířku položená na základových deskách. Základna pilířku má na čelní straně vpadlé orámování na šířku s vyříznutými rohy segmentkem dovnitř, ale bez nápisů. Horní část základny ustupuje oblounem a simou. Střední část pilířku po stranách dole je konvexní a nahoru vzedmutá konkávně. Nahoře pod římsou zakončená po stranách ven točenými volutkami. Boční strany střední části pilířku mají pod volutami závěsy se dvěma střapci a v dolní části vpředu pod římsou pásek s perlovcem. Pod ním vystouplé autentické vročení sochy psané barokní kurzívou, čelně zleva blíže k volutě 17 a čelně zprava blíže k volutě 97 (1797). Pod vročením v čelní straně pilířku je vhloubená nika se segmentem nahoře a krátkými rovnými úseky po stranách segmentu. Uvnitř niky, orámované páskem je reliéf P. Marie v náručí s Ježíškem, položeným napříč, hlavou na pravé rameno Mariino. P. Maria má na hlavě korunku. Pod nikou s reliéfem přes dolní část středního pilířku celou vydutou ven do mírného segmentu je autentický nápis psaný písmem klasické latinky bez chronogramu. Text: “BEATUS, QVI LINGVA SUA NON EST LAPSUS. / Eccl: 25. V: II.” Pod tímto nápisem další text psaný barokní kurzívou. Text: “Blahoslavený kdož gažykem swym / nepoklesl. Eklezyal: 25. V: II:”. Okraje střední části pilířku mají vystouplý pásek, který dole pod nápisy přechází ve zjednodušenou rozvilinu nebo rokaj. Korunní římsa sochy má v dolní části desku a obloun ve střední části ze stran zatočený ve středu do dvou volutek. Výše je římsa do stran dvakrát konkávně a konvexně vyžlabená. V čelní straně přes šíři římsy je římsa dvakrát konvexně konkávně prohnutá a ve středu má ze stran nabíhající voluty točené dovnitř. Pod vzedmutými volutkami římsy je nízký reliéf zjednodušeného rokajového kruhového rámu ve středu s “jazykem” sv. Jana Nepomuckého. Nahoru konkávně vzedmutá římsa vytváří základnu zakončenou dolů zahnutým páskem a zde stojí socha sv. Jana Nepomuckého a má svůj vlastní plintus. Sv. Jan drží krucifix přes levé rámě, pravou rukou dole přes konec dřeva kříže. Levou rukou drží kříž blíže ukřižovaného. Sv. Jan Nepomucký má na hlavě biret a dívá se přímo vpřed. Na římse zepředu je osazený železný, bohatě dekorativně kovaný závěs pro svící, který je zřejmě původní. Ze zadní strany asi ve výši 170 cm je vhloubený nápis. Text: “Obnov. 1900”. Materiál sochy je místní pískovec.