venkovská usedlost

Chalupa: Jedná se o roubenou stavbu na obdélném půdoryse se sedlovou střechou, krytou eternitem, kryjící kamennou náspu. Dispozičně se jedná o trojprostorový typ východomoravské stavební tradice. K ústřední síni se po pravé straně váže čtvercová světnice, na síň v ose navazuje černá kuchyně, a po levé straně naléhají prostory zadní komory a předního chlévu s vlastním vstupem z náspy. Čelní stěna je členěna dvěma osami obdélných oken, zasazených v dřevěných zárubních. Štít je bedněný s olištovanými spárami. Štítový přístřešek je rovněž kryt eternitem. Zadní štít je bedněný s obdélným vizírem. Pravá stěna je pobita šindelem a kůrou. Spáry zadní stěny jsou obíleny. Ve světnici trámový záklopový strop. Na středním průvlaku vyryta datace 1811. Konstrukce krovu obnovena. Komora: Roubená na obdélném půdorysu, patro deštěné. Došlo ke snížení původní výšky budovy a pavlač byla odstraněna. Vahadlová studna na dvoře je nepůvodní. Po pravé straně chalupy na pozemku situována zděná patrová novostavba.