socha sv. Jana Nepomuckého

Na okraji návsi obce při vidlici komunikací va svahu umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Objekt je umístěn na kruhové kamenné podezdívce z lomového kamene, betonu a štěrku. Podstavec zpočívá na podestě o dvou schodišťových stupních nepravidelného trojlaločnatého průřezu s rovnými krátkými hranami a konkávně prohnutými delšími stranami ve tvaru přibližně šestícípé hvězdy. Obdobně tvarovaný v průřezu trojlaločný sokl je výškově členěn na přízemní pravoúhle stupňovanou část, středovou plasticky zdobenou čás s nárožními profilovanými volutamu v horní polovině ztlačenými pod vyloženou profilovanou korunní římsou. Volutová křídla jsou výrazněji zdobena rostlinným dekorem především zvonkového závěsu se spodní mohutnou volutovou závitnicí. Rovná plocha mezi křídly je doplněna kasulovými rolverkovými kartušemi v nízkém reliéfu, na přední straně opatřené nápisem s chronogramem ve znění: LIVX SAPIDA IN / SIC!/ MAGNO ORZECHOV CVIQVE PATENS Nad římsou se zvedá profilovaná podnož, nesoucí vlastní sochu. Ve spodní části je plasticky provedena v prvé polovině oblačná sféra, s dnes chybějící postavou letícího okřídleného anděla pod pravým bokem světce, v levé části pak s ležící figurou ďábla, kterého světec zadupává levou nohou. Svatý Jan Nepomucký v životní velikosti a výrazného kontrapostu s vahou na pravé noze, levou mírně vysunutou do strany. Celá postava je umístěna v mírné diagonále s náklonem vpravo, vyvažovala kompozici, doplněnou o anděla a ďábla. Světec je oděn do kanovnického roucha, pravou rukou přidržující krucifix s korpusem Krista na prsou a v mírně odtažené levici drží biret. Hlava ustálených rysů vysokého čela, plnovousu a vlnitých delších kadeří je mírně zvrácena a nakloněna k pravému rameni, doplněna kovovou obroučkou hvězdné svatozáře. rozměry: sokl cca 1,71 . 1,50m, cel. výška cca 4,5 - 5m materiál: podesta - lomový kámen, štěrk, beton, vlast. sokl se sochou - pískovec