socha sv. Floriána

Při hlavní komunikaci v sousedství vzrostlé lípy umístěna socha sv. Floriána. Sokl je umístěn na základně přibližně čtvercového půdorysu od dvou schodišťových stupních v okrsku ohrazeném ohrádkou vertikálně řazených kovových prutů s vrcholovými hroty. Přísně kvadratický sokl s přízemní podestou, středovou mírně ustupující částí, je zakončen vyloženou fabionovou římsou. Nad římsou je osazena podnož s patkou a na čtyřech stranách s profilem trojúhelníhového štítu diamantového dekoru v ploše. Na přední části podesti soklu je umístěn rytý letopočet 1869. Střední část soklu je ze tří stran členěna rámem završeným lomeným obloukem s vpadlým polem, na přední stranem opatřeném v horní polovině pole reliéfem andílčí hlavičky s křidélky. Socha světce v podživotní velikosti je oděna do úboru římského vojáka se zbrojí, pláštěm, sepnutým na kruhovou sponu, kryjícím celá zád a spadajícím k nohám. V pravici spuštěné podél těla drží nádobu s vodou, kterou hasí symbol hořícího objektu pri patě pravé nohy. Levá vtyčená ruka přidržuje korouhem s praporcem, tvořeného kovovou hranolovou tyčí a plochým plechovým profilem praporce. Hlava je vzpřímena. Povrchové zpracování vykazuje míru abstrakce s potlačením momentu pohybu. Patrný výrazný lidový charakter díla. rozměry: cca 0,76 . 0,66m, výška cca 4m materiál: kámen - pískovec