krucifix

V části obce Na Salajce je situován kamenný pískovcový kříž. Výškově odstupňovaný je usazen na izolovaný čtvercový základ. Spodní trnož je členěna pravoúhlou patou na půdorysu kříže s mělkými křídly s navazujícím hranolovým dříkem a postranními ztlačenými volutovými křídly v ploše s motivy píšťal. Na přední i zadní straně jsou plochy pročleněny sekanými pravoúhlými rámy. Na zadní straně je nápis A N N O / 1791. Na čelní straně je v mělkém reliéfu umístěna rokajová kartuš s mušlí, v ploše doplněna čtyřřádkovým majuskulním dnes nečitelným nápisem zatřeným stříbřenkou. Sokl je ukončen vyloženou profilací deskové římsy. Na ní dosedá čtyřboký pylon s plochami na čtyřech stranách pročleněný pravoúhlými sekanými lineárními zrcadly vpadlých polí s plastickými mělkými reliéfy květinových závěsů. Nad vrcholovou korunní vyloženou římsou je na krychlové podnoži umístěn vlastní kříž rovného zakončení ramen. V křížení umístěný korpus Krista téměř napjatých paží je akcenotván v partii hlavy s náklonem k pravému rameni a bederní roušky, uvázané v uzel na pravém boku. Na horním konci svislého břevna kříže je umístěna nápisová blána s písmeny I N/ R I. rozměry: sokl cca 0,8. 0,8 m, výška cca 3,5 - 4 m materiál: kámen - pískovec