radnice

Jednopatrová nárožní budova na obdélném půdorysu, hloubkově orientovaná do náměstí. Kratší strana do náměstí otevřena třemi valenými oblouky podloubí, vybíhajícím z krátkých pilířků z mohutných neomítaných kvádrů. Nejzápadnější směrem do podloubí uskočen, třetí ze západu podepřen šikmým neomítaným opěrákem z mohutných kvádrů, čtvrtý podepřen podobným vyšším opěrákem, přesahujícím z poloviny na fasádu domu č. p. 2. Podloubí klenuté valeně se třemi páry styčných lunet. Jejich hřebínky zvýrazněné štukově i barevně. V podloubí novodobé dveře v jednoduchém ostění s půlkruhovým záklenkem se zvýrazněným klenákem, odděleným štukovým pásem. Východněji dvojice šestitabulkových ven otvíraných oken, západně zamřížovaný větrací obdélný otvor při zemi. Patro nad podloubím pětiosé, okna v jednoduchých ostěních zdůrazněných obíhavou římskou a bohatě profilovanou těžkou nadokenní římsou novodobá, dvoukřídlá, mnohotabulková. V úrovni nadokenní římsy končí na této straně objektu vzdoba psaníčkovým sgrafitem. Mezi třetí a čtvrou osou od západu sluneční hodiny se signaturou ”Jan EngelBrecht / 1797-2002”. Výše pás geometrického dekoru, nad ním nápis “HAEC DOMUS ODIT. AMAT. PUNIT. CONSERVAT. HONORAT: / NEQVITIAM. PACEM. CRIMINA. IVRA. IVRA. PROBOS. “ Bohatě profilovaná hlavní římsa kryta pálenou taškou. Trojúhelný štít ve na stranách ve spodní části konkávně prohnut, vprostřed v mělkém rizalitu našíř postavené oválné okno ve vpadlém zrcadle, rizalit výše přepásán římsou, nejvýše na něm hodinový ciferník nad letopočtem “1572”. Strany štítu kryty pálenou taškou, rizalit završen vížkou se zvoncovou střechou se zvonem v lucerně, po stranách s kruhovými okénky. Západní stěna nejjižněji otevřena do podloubí valeným obloukem, sokl hladký se dvěma suterénními zamřížovanými obdélnými otvory. Přízemí čtyřosé, okna v jednoduchých šambránách se zvýrazněnou obíhavou římskou, v severní části mezi přízemím a patrem drobný cca čtvercový zamřížovaný otvor. Patro pětiosé, okna v šambánách jako na jihu. Okna stejného typu jako na jihu, psaníčková sgrafita až po korunní římsu, zakončena ornamentálním pásem, stejně jako na jihu. Střecha mansardová, kryta plechem, krovní konstrukce hambalková s ležatými stolicemi. Interiér: Vstupní prostora cca čtvercová, zaklenuta jedním polem křížové klenby. Východně hloubkově orientovaná valeně klenutá prostora se segmentem zaklenutou nikou v severní stěně. Západně výrazně hloubkově orientovaná valeně klenutá prostora, v jižní části se styčným párem lunet, severněji trojboké lunety na západní straně, nejseverněji jedna na straně východní. Severně nevazuje příčně orientovaná, segmentem zaklenutá úzká spojovací chodba. Dvouramenné schodiště, zaklenuté stoupavou valenou klenbou, v prvním patře ústí do příčně orientované valeně klenuté prostory, jižněji stejně zaklenutá užší přepříčkovaná prostora, jihozápadní nárožní prostora plochostropá, západně jí výrazně hloubkově rozměrná orientovaná prostora, zaklenutá valeně s pěti páry styčných trojbokých lunet s hřebínky. K ní severně přiléhá hloubkově orientovaná menší prostora, zaklenutá valeně se segmentovou nikou v severní stěně. Sklepení, přístupné schodištěm pod stlačenou klenbou (neomítané lomové zdivo, po stranách prostory schodiště dvě segmentem zaklenuté niky), klenuté valeně, hloubkově orientované, v severní části (zde přepříčkováno) zdivo omítané.