tvrz - tvrziště, archeologické stopy

Severní okraj Horních, jinak též Starých Rosic na levobřeží potoka Žejbro, přibližně 400 m severoseverovýchodně od kostela Sv. Václava. Původně kruhové tvrziště s vodním příkopem umístěné mezi dvěma rameny potoka Žejbro, z nichž severnější napájelo dva rybníky umístěné severně od tvrziště. Ještě na mapě SOM 5 vydané v roce 1959 jsou patrná obě ramena potoka Žejbro a nedotčený tvrzní pahorek, vodní příkop a část valu dochovaný na jihozápadní, jižní a jihovýchodní straně tvrziště. V 70. letech 20. století v tomto prostoru proběhly rozsáhlé terénní práce, v jejichž rámci byl regulován potok Žejbro (tok byl sveden do jednoho koryta) a v místě rybníků vzniklo koupaliště. Na mapě ZM 10 vydané v r. 1982 je patrná větší část tvrziště, poškozeného ze severozápadu korytem Žejbra. Terénní konfigurace v místě tvrziště byla téměř beze stopy nivelizována v souvislosti se vznikem zahrádkářské kolonie.