sousoší Mariánského sloupu

Sousoší je situováno na jihovýchodní straně Klicperova náměstí. Je sestaveno z pěti figur světců a světic a souboru architektonických prvků. Materiál pískovec. Odzdola dva stupně, balustráda ohrazující celé sousoší, čtyři sochy na vlastních soklech (sv. Josef, sv. Jáchym, sv. Simeon, sv. Anna), hlavní sokl s texty a na něj nasedající sloup s patkou a hlavicí zakončený skulpturou P. Marie s Jezulátkem. Dva kamenné stupně stojící na základové desce mají profilovanou stupnici a tvoří plato dlážděné kamennými deskami, na němž je po obvodě umístěna balustráda a uprostřed mohutný postament sochy na sloupu. Obdélný hranolový postament je doplněn v nárožích nakoso postavenými pilíři pro sochy čtyř světců. Sokl je u základny a uprostřed profilovaný a ozdoben římskou. Pilíře pro sochy světců jsou rovněž na obou koncích profilovány, čela těchto nárožních pilířů jsou zdobena hrubě otesanými obdélnými výplněmi. Střední kvádr je sestaven ze dvou kusů na výšku. Na jeho nižší severní straně je osazena kamenná deska informující o vzniku sloupu r. 1710. Na tuto část navazuje druhý stupeň soklu opět ve tvaru čtyřbokého kvádru, ovšem poněkud užší, jehož všechny čtyři strany mají mělké vpadliny obdélného tvaru a jsou opatřeny nápisy. Balustráda obíhající po obvodě sousoší má v každém nároží po jednom sloupku. Uprostřed čelní a zadní strany v ose S a J jsou vstupy, které jsou zcela volné a mají po stranách po jednom sloupku, které jsou zcela volné a mají po stranách po jednom sloupku, jejichž ukončení se neshoduje s nárožními sloupky a sloupky při obou vstupech. Tyto postranní sloupky dělí východní a západní stranu balustrády opticky na dvě stejné poloviny. Pilířky jsou zdobené na čelních stranách diamantovou výplní a jednoduchou profilací. V nárožích a u obou vchodů jsou zakončeny profilovanými podstavci, na nichž jsou nasazeny koule. Na bočních stranách uprostřed jsou o něco větší koule osazeny přímo na parapetní desku balustrády. Tato parapetní deska překrývá celou balustrádu. Dole je celá balustráda (s přerušením u vstupů) opatřena průběžným, střídmě profilovaným soklíkem. Mezi pilířky tvoří výplně několikrát konkávně a konvexně profilované kuželky tímto systémem- v čelní a zadní straně jsou v každé polovině dvě kuželky a do nárožních sloupků přiléhají poloviny těchto baluster. Obdobně je tomu u sloupků tvořících vstupy. Na bočních stranách je v obou polovinách po čtyřech celých kuželkách a po stranách vždy přiléhá jen polovina kuželky. Na levém pilířku čelního vchodu je vysekaná signatura restaurátorů: "Kamil Hromádka a syn Hořice v P./ Jan Trtílek Praha".