sýpka

Patrový roubený špýchar je situován v zadní části parcely č. 31, ve směru zhruba rovnoběžném s objektem obytného domu jehož je součástí. Dřevěná stavba obdélného půdorysu je provedena z hrubě opracovaných trámů (mnohdy jen v místech nároží) roubených na rybinu se spárami vyplněnými mazaninou. Ty jsou uloženy na nízkém soklu z lomového kamene. Sedlová střecha objektu je tradičního sklonu se svisle bedněnými štíty a krytá čtvercovými eternitovými šablonami. Ty jsou vyjma okapní a hřebenové části kladeny diagonálně, prkenný štít je proveden na sraz bez krycích lišt. Půdorysně je přízemí objektu rozděleno na dvě části zhruba totožné velikosti. Část severní je tvořena uzavřenou komorou přístupnou zvenčí nesymetricky osazenými dveřmi s trámkovou zárubní. stropní konstrukce tvořena příčně orientovanými trámy s prkenným záklopem na sraz. Zbývající část přízemí je oproti tomu volně otevřená do tří stran a slouží jako kolna. Půdorysně je vymezena pouze dvěmi sloupy v nárožích objektu. Těmi je pak spolu s přízemní komorou vynášena konstrukce patra. Tuhost tohoto celku je zajišťována jednak spojením vlastních sloupků s trámy pomocí pásků umístěných v obou směrech a jednak spojením stropního roštu nad prostorem kolny s tuhou konstrukcí přízemní komory. Patro je dispozičně členěno ve dvě komory přibližně stejných rozměrů. Stěny jsou opět roubené, konstrukci stropu tvoří podélně uložené dřevěnými prvky kruhového průřezu ležící těsně vedle sebe na příčných nosných trámech. Každý prostor je pak přístupný samostatnými dveřmi, proraženými v ose průčelí vedle sebe. Jejich zárubně jsou trámkové, s naznačenými sedélky v horních rozích. Dveře vedou na dřevěnou pavlač, která spolu se schodištěm předstupuje nádvorní průčelí téměř po celé jeho délce a je nesena příčně vyloženými trámy. Zábradlí pavlače je prkenné, bedněné ve směru vodorovném a zajišťované svislými sloupky vzepřenými mezi vodorovné trámy ležícími na konci stropních trámů přízemí a patra. U patra tvoří tyto vyložené stropní trámy rovněž konstrukci zápraží, chránící tak pavlač proti dešti. Sýpka svým severním štítem přiléhá ke zděnému chlívku. K protějšímu průčelí se připojuje drobný přístavek obdélníkového půdorysu rozšiřující prostor kolny. Střecha přístavku je pultová, výška hřebene se shoduje se stropní konstrukcí patra. Krytina je tvořena keramickými prvky.