nájemní dům tzv. Jubilejní kolonie

Jubilejní kolonie v Hrabůvce byla vystavěna jako obytný celek pro soukromý penzijní fond úředníků Vítkovického horního a hutního těžířstva u příležitosti 100. výročí založení Vítkovických železáren. Projekt vytvořil architekt Arnošt Korner z Moravské Ostravy. Inspiroval se sociální výstavbou v rámci tzv. Rudé Vídně. Výstavba je příkladem architektury s prvky a motivy expresionismu a dekorativismu. V průběhu přestavby a rekonstrukce, provedené podle návrhu Ing. arch. Pavla Sedleckého, byly modernizovány inženýrské sítě, vyměněny původní dveře a okna a provedena půdní vestavba. Jednopatrový, částečně podsklepený obytný dům v řadové zástavbě Jubilejní kolonie z betonu, tvárnicového a cihlového omítaného zdiva na obdélném půdorysu se sedlovou zvalbenou střechou krytou beternitem. Při poslední obnově nebyly znovu provedeny původní střešní vikýře, odstraněné při výměně původní krytiny. Severní vstupní průčelí je pětiosé. Střední část uvozují dvojosé mělké rizality, vyznačené v omítce. Ty uvozují střední osu, prolomenou v přízemí obdélným zápražím se zděným parapetem. Zápraží je přístupné z ulice jednoramenným železobetonovým schodištěm a vstup do domu má obdélný tvar. V II. NP této osy se nachází lodžie se segmentovým záklenkem. Rizality jsou dvouosé. Blíž střední ose se nacházejí větrací okénka, v osách vnějších zase dvojkřídlá okna o deseti tabulkách. Průčelí horizontálně dělí jednou odstupněný sokl, nadokenní římsy os bočních rizalitů v I. NP, parapetní průběžná římsa v II. NP, jednoduchá korunní římsa bočních rizalitů a štítový obdélný nástavec s profilovanou římsou a atikovým štítkem s motivy postranních akroterionů, uvozujícími centrální trojúhelníkový štítek. Dvorní jižní trojosé průčelí sestává ze středního jednoosého schodišťového rizalitu, v přízemí prolomeného obdélným, valeně zaklenutým vstupem s dřevěnými rámovými dveřmi a nad ním umístěným obdélným čtyřkřídlým, čtyřtatbulkovým oknem na profilované parapetní římse. Rizalit ukončuje dvakrát profilovaná římsa, na kterou dosedá trojúhelníkový okenní otvor osvětlující schodiště na půdu. Postranní osy jsou tvořeny čtvercovými, tříkřídlými, patnáctitabulkovými okny na profilovaných parapetních římsách, v přízemí doplněnými postranními konzolkami a profilovanými šambránami. Fasáda dvorního průčelí je opět horizontálně dělena soklem, parapetními římsami a profilovanou korunní římsou. Fasády průčelí jsou hladké. Dřevěné repliky oken a dveří naznačují členění původních dřevěných výplní. Vnitřní dispozice domu je dvojtraktová, v I. NP se nacházejí dva byty 1+1, v II. NP pak jeden byt 3+1 a v podkroví nová bytová vestavba, patrná ve střešní rovině nově proraženými střešními okny. Železobetonové samonosné dvojramenné schodiště s kovovým zábradlím, schodišťové stupně a dlažba chodeb i mezaninů jsou provedeny v betonu s povrchy v umělém kameni.