venkovský dům

Volně stojící roubená chalupa, částečně podezděná. Před štítovým průčelím zahrádka s kovovým drátěným plotem, cementové sloupky. Dispozice: štítová orientace, na obytnou část navazují do pravého úhlu hospodářské části (chlév, stodola), komorový typ - chlévní. Stodola větší stojí ještě jedna samostatně. Typ: dům severovýchodních Čech, roubený, přízemní, komorového - chlévního typu. Vnější popis: střecha sedlová, konstrukce krovu hambalková, ve střeše vikýř bedněný. Krytina částečně plech, částečně eternitové šablony. Roubení - trámy natřené na hnědo, olíčení spár bílé. Roubení z průčelí částečně nahozeno a nabíleno. Podezdívka - červený pískovec, zápraží pískovec. Dveře - vstupní dřevěné jednokřídlé s vnitřní profilací do 5 obdélníků, 2 horní prosklené. Do chléva dřevěné jednokřídlé, bedněné s pískovcovým ostěním, 1 svisle bedněné do stodoly, 2 dveře bedněné jednokřídlé do přístodůlku. Zprava od štítového průčelí 1 dveře jednokřídlé dřevěné s pískovcovým ostěním. Okna - v průčelní stěně 3 dvoukřídlá bez příček, podparapetní plech, kolem dřevěné bednění (profilované). Zleva od štítového průčelí v okapové stěně 2 okna jako v průčelí, nad dveřmi do stodoly v patře 1 okno dvoukřídlé s vodorovnou příčkou. Zprava od štítového průčelí - 1 okno jako v průčelí, ve vyzděné části 2 okna dvoukřídlá bez příček. Štítové průčelí (lomenice): do 3 pásem. Jehlancový kabřinec plechový, na něm plechová větrná korouhvička. Horní pásmo: do 4 polí, oddělené od sebe svislými trojitými vějířovanými lištami, klasovité deštění. Obloučkové podřímsí. Střední pásmo: do 4 polí. Prostřední dvě rozděleny ještě vodorovnými obloučkovými lištami do 4 částí, v levé horní pětiboký průřez (průduch), v dolní části po 1 menším okénku dvoukřídlém bez příček. V polích svislé deštění. V postranních polích šikmé deštění a v levém okrajovém poli ještě opět pětiboký průřez. Obloučkovité podřímsí. Dolní pásmo: do 3 polí - od sebe oddělených svislou trojitou vějířovanou lištou, prostřední pole svislé deštění, okrajová pole šikmé deštění. Obloučkovité podřímsí. Zadní štít: bedněný svisle se 2 čtvercovými průduchy, v přízemí pod štítem 2 dvoukřídlá okna bez příček a 2 malá obdélníková od chléva. Stodola - stojí rovnoběžně s domkem zprava od štítového průčelí, sedlová střecha, cementové tašky, zděné sloupky, částečně vyzděná, částečně dřevěné, svislé bednění. Kolem plot s cementovými sloupky, laťky v kombinaci s drátěným plotem, drátěná branka.