venkovská usedlost

Drobná kompaktní usedlost dvorcového typu s roubenou stodolou a zděnou obytnou částí s chlévy. Uvnitř dvora po obvodu kryté zápraží dlážděné cihlami, uprostřed hnojiště. Krytina střech byla původně břidlicová, dnes na vnější straně střech eternitová. Obytná budova je zděná z vepřovic na opukové podezdívce, hladce omítaná. V průčelí má dvě drobná okna bez šambrán, dvojitá, členěná do kříže. Štít nad nimi je oddělen podlomením, svisle bedněný s kvadrilobickým okénkem a polovalbičkou. Na záklopu kukličky nápis, z něhož je čitelné IHS a datování 1784 (podrobně viz foto). V interiéru jsou dves pouze dvě obytné místnosti, zadní z nich vznikla spojením síně a komory, po odstranění komínového tělesa. Světnice má omítaný podhled na třech okosených trámech, vedlejší místnost je plochostropá. Protějšek obytné části tvoří obdélná roubená stodola s dvoukřídlovými vraty do vstupního průčelí a s bedněným štítem s podlomením a polovalbou. Vstup do stodoly je také ze dvora a ze zahrady. Mezi obytnou částí a stodolou je krytý přístřešek, chránící vrata a vrátka do dvora ( příležitostná kolna). Za stodolou se z rohu dvora vstupuje do předsíňky a odtud dále do nověji zřízené obytné místnosti ( snad výměnek?) s trámovým stropem, jež jako krátké křídlo se štítem bedněným prkny vystupuje z jinak kompaktního obdélného půdorysu. Tato část i sousední dva chlévy uzavírající čtvrtou stranu dvora, jsou vyzděny z vepřovic, omítnuty a obíleny. Levý chlév má trámový strop, pravý povalový, podepřený trámem. Dveře do dvora jsou většinou jednoduché, výplňové, z 19. stol.