kaple Panny Marie

Kaple je situována na návsi uprostřed obce. V těsné blízkosti prochází státní silnice č. 23 z Telče do Třebíče. Poblíž obce probíhá stará „silnice císařská z Vídně do Prahy“, dnes silnice z Jihlavy do Znojma, u které stojí na katastru obce bývalá formanská hospoda „Kasárny“. Interiér: Vnitřní prostory kaple jsou zaklenuté. Kněžiště odděluje od lodi půlkruhový triumfální (vítězný) oblouk. Loď je zaklenuta dvěma poli pruských kleneb mezi pasy. Zděná kruchta je podklenuta valenou klenbou s výsečemi. Kněžiště s půlkruhovým závěrem je zaklenuto valenou klenbou a konchou s výsečemi. Za oltářem se ve východním zdivu nachází nízký zaklenutý výklenek s konchou. Podlaha v lodi i v presbytáři je kryta dlažbou. Exteriér: Orientovaná solitérní stavba je postavená na obdélném půdorysu s půlkruhovým závěrem kněžiště. Boční průčelí jsou na nízké podezdívce hladká. Stěny lodi jsou prolomené jednou okenní osou s oknem segmentově zaklenutým, lemovaným po obvodu jednoduchou štukovou šambránou. Presbytář je prolomený jednou okenní osou s oknem lunetovým, lemovaným po obvodu jednoduchou štukovou šambránou. Průčelí, členěné pilastry, má zaoblená nároží a je na osu prolomené pravoúhlým vchodem v kamenném ostění s lištou. Nad vchodem je průčelí prolomené oválným oknem, lemovaným po obvodu jednoduchou štukovou šambránou. Hladký trojúhelníkový štít, oddělený kordonovou římsou, je prolomený na osu obloukově zaklenutým vstupním otvorem do krovu, lemovaným po obvodu jednoduchou štukovou šambránou a je uzavřený plechovými dvířky. Okraje průčelí štítu jsou zdobené volutou. Podstřešní římsa nese nad lodí sedlovou střechu, nad kněžištěm sedlovou s půlkruhovou valbovou. Obě střechy jsou kryté plechovou krytinou se svislým falcováním ve spádu střešních rovin. Nad hřebenem sedlové střechy nad lodí je vztyčena čtyřboká věžička sanktusníku, otevřená půlkruhovými arkádami a zastřešená čtyřbokým stanem, završeným křížem.