kostel sv. Gottharda

Kostel sv. Gotharda stojí na malém návrší v místě původní návsi Ovence. Původně ho obklopoval hřbitov, dnes zůstala jen vysoká ohradní zeď na jižní straně kostela. Ve zdi je barokní výklenková kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého. Za kostelem stojí fara (samostatná KP). První zmínka o kostele je z roku 1320, původ kostela sahá až do 12.století, kdy patřil tepelskému klášteru. Nynější stavba pochází z roku 1801, upravena byla v letech 1909 – 10. Pozdně barokní kaple je vestavěna do jižní ohradní zdi kostela, ve svahu. Je přístupná po krátkém schodišti. Výklenkovou kapli rámují pilastry s korintskými hlavicemi, nesoucími úseky kládí. Kaple završuje rozeklaný segmentový štít. Na menze kaple stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého v tradičním oděvu s pozdviženou rukou, ve které chybí kříž. Socha je jemně zpracovaná, s precisně zpracovanou draperií. Kapli uzavírá nízká dekorativně kovaná mříž.