zámek

Zámek čp. 1 je sedmikřídlá zděná omítnutá budova na symetrickém půdorysu tvaru širokého písmene H, po stranách vpravo i vlevo s přesahující částí (stavebně historický průzkum severní část zámku nevyděluje jako samostatné křídlo - na rozdíl od jižní části, kde je uváděno křídlo hlavního sálu; pro účely tohoto popisu však byla severní část zámku označena jako severní křídlo). Budova je zasazená do terénu, takže na východní straně je počet podlaží vyšší - o suterénní část. Zámek tak tvoří třípodlažní a čtyřpodlažní části. Na střední křídlo se na západní straně kolmo napojují dvě křídla – severozápadní a jihozápadní, na východní straně pak obdobně další dvě křídla – severovýchodní a jihovýchodní. Na jihu v podélné ose středního křídla pokračuje křídlo hlavního sálu a podobně na straně severní poslední křídlo zámku. Na severozápadě a jihozápadě jsou věže, částečně vnořené do křídel zámku. Jednotlivá průčelí budou popsána od východní fasády středního křídla tak, jak následují - směrem proti pohybu hodinových ručiček. Západní průčelí středního křídla je – stejně jako většina zámeckých fasád – řešené symetricky. Nejvýraznějším prvkem je střední rizalit, pokračující nad úrovní hlavní římsy hranolovou věží. Vpravo a vlevo od rizalitu je vždy trojosá, shodně provedená část. Střední rizalit je v úrovni přízemí širší, než v prvním a druhém patře. Uprostřed je situován vstup, lemovaný mohutným portálem. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, s obdélnými výplněmi nad sebou. Na pravém křídle dveří, umístěných ve špaletě, je ozdobné svislé madlo a klika s kováním. Nad dveřními křídly je půlkruhový nadsvětlík, oddělený profilovaným poutcem. Svisle je rozdělený na poloviny – každá z nich je členěná třemi vodorovnými a třemi svislými příčlemi. Portál má vnitřní a vnější část. Vnitřní část je kamenná, tvořená soklem, vyžlabenými stojkami a podobně tvarovanou archivoltou. Uprostřed oblouku je na místě hlavního klenáku maskaron divého muže s velkýma ušima, otevřenýma očima, výraznou nosoretní rýhou a s usmívajícími se rty. Nad mužovou hlavou je široká vrubovaná mušle, spočívající na volutě. Vpravo a vlevo od maskaronu je symetrický ornament ze stáčených motivů. Vnější část portálu je zděná, dole opatřená dvoustupňovým kamenným soklem. Uprostřed sokl hrotovitě vybíhá, podobně je rozšířený i horní pás kladí. Do vzniklého prostoru je zasazena socha atlanta. Na obou okrajích této vnější části portálu je pilastr se soklovou patkou a římsovou hlavicí. Kladí odděluje vysoká profilovaná římsa, podobná je i římsa hlavní. Sochy atlantů jsou částečně provedené jako protějšky, symetrie však není úplná. Socha atlanta na jižní (pravé) straně má hrotovitý sokl. Svalnatá mužská postava, oděná pouze do nařasené bederní roušky, stojí na podstavci - v kontrapostu pravé nohy. Muž má trup ohnutý mírně dopředu, hlava je předkloněná. Bederní rouška zakrývá část pravého stehna a klín, za pravou nohou spadá k zemi – dolním koncem směřuje dopředu, mezi nohy. Pravá noha je ohnutá v koleni, chodidlo spočívá výše, než levé. Pravá paže je natažená, ruka se rozevřenými prsty a dlaní opírá o pravé mužovo stehno. Na předloktí jsou značně vystouplé žíly. Levá paže, ohnutá v lokti, je pozdvižená, ruka - spolu s hlavou – podpírá horní část portálu, na níž je v prvním patře umístěný balkón. Muž má na čele vodorovné vrásky, vrásčité jsou i tváře. Nos je velký, skobovitý. Výrazné je mohutné obočí a nadočnicové oblouky, oči jsou otevřené. Kudrnaté vlasy z větší části zakrývá rouška, na bradě je krátký kudrnatý plnovous. Socha atlanta na severní (levé) straně má stejný sokl a podstavec. Svalnatý nahý muž stojí s odlehčenou pravou nohou, bedra a část stehen kryje nařasená rouška, spadající vzadu k zemi. Trup je lehce předkloněný, hlava pak více. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka se dlaní a nataženými prsty opírá o levý bok. Na předloktí jsou výrazné vystouplé žíly. Pravá paže je pozdvižená, předloktí směřuje za hlavu, kde ruka – spolu s atlantovou hlavou – podpírá horní římsu, nad níž je umístěný balkón prvního patra. Mužovy kudrnaté vlasy jsou zčásti zakryté rouškou, která zahaluje i levé rameno a část zad. Na čele jsou vrásky, oči jsou otevřené. Atlant má velký nos, na bradě je kratší kudrnatý plnovous. Jak již bylo uvedeno, nad vstupním portálem je v prvním patře středního rizalitu balkón. Jeho půdorys sleduje půdorys portálu – po stranách tak hrotovitě vybíhá, navíc má ještě konvexně zaoblený střed. Zábradlí balkónu tvoří bohatě profilované kuželky, střídané hranolovými sloupky, zdobenými plastickým ornamentem. Střední rizalit v prvním a druhém patře ohraničuje průběžný pilastr. V prvním patře jsou uprostřed rizalitu dřevěné dvoukřídlé, z větší části prosklené dveře na balkón, s obdélným dvoutabulovým nadsvětlíkem. Kolem dveří je ostění, nahoře vybíhající do lichoběžníku, uprostřed něhož je oválná, na šířku orientovaná kartuše - uvnitř s reliéfem. Nad dveřmi na balkón se na stěně nachází velký alianční kamenný erb. Ve druhém patře je ve středním rizalitu okenní otvor lemovaný ostěním. V otvoru je dnes pouze horní dvoukřídlá větrací část, jinak výplň chybí. Nad bohatě profilovanou hlavní římsou se zvedá hranolová věž. Západní stěnu věže člení pilastr u obou nároží, uprostřed stěny jsou dva otvory nad sebou. Dole je to obdélné okno v kamenném ostění s ušima a kapkou, nad oknem je zvlněná a uprostřed dolů promáčknutá profilovaná římsa. Nahoře je velký kulatý otvor, lemovaný šambránou, pravděpodobně pro ciferník hodin. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, zalamující se nad nárožními pilastry. Boční a zadní stěna věže jsou bez otvorů. Věž má plechovou cibulovitou střechu, přecházející v polygonální lucernu, rovněž se střechou cibulovitého tvaru. Věž zakončuje vysoká jehla s makovicí, vrcholící lobkovickou orlicí. Vpravo a vlevo od rizalitu je shodně provedený trojosý úsek středního křídla. Přízemí člení lizénové rámy, oddělující jednotlivé osy. V horní části přízemí je ve všech osách kruhové dřevěné okno, rozdělené svisle na poloviny (v ose první severu je okno zazděné). První a druhé patro jsou téměř celé bez omítky, nelze tak popsat členění fasády. V prvním patře, odděleném plochou římsou, jsou ve všech osách okna v různém stadiu zachování (kompletní okno by bylo dřevěné dvojité dvoukřídlé, s dvoukřídlou horní částí, s vnějšími křídly v líci a s dolními křídly, rozdělenými vodorovně na poloviny). Nahoře a na bocích otvory lemuje kamenné ostění s ušima a kapkou, pod okny je pak kamenná parapetní římsa. Nad okny je fronton – v krajních osách trojúhelný, ve střední ose segmentový. Podobná, avšak o něco menší okna jsou i v druhém patře, odděleném plochou římsou. Kolem oken je obdobná šambrána s parapetní římsou, jen nad okny není fronton, nýbrž pouze profilovaná římsa. Průčelí zakončuje bohatě profilovaná hlavní římsa, která obíhá celý zámek. Část západní fasády středního křídla je porostlá popínavou zelení (zejména v osách prvního patra první až třetí od severu a v druhém patře středního rizalitu). Severní průčelí jihozápadního křídla je čtyřosé, jeho architektonické členění – stejně jako u jižního průčelí protějšího severozápadního křídla – je obdobné, jako provedení západní fasády středního křídla (na rozdíl od něj je zde ale omítka vesměs zachována). V dolní části stěny je sokl, přízemí člení lizénové rámy, oddělující jednotlivé osy. Kulaté okenní otvory – stejné, jako na jižním průčelí středního křídla – jsou zazděné, až na osu první od východu. Zde je však otvor menší a pod ním je ještě druhotně proražený další obdélný, orientovaný na šířku a zabezpečený mříží. Na omítce zazděných otvorů je místy patrný zbytek malovaného iluzivního okna. Plochu stěny přízemí člení také ještě šambrány, nahoře ukončené půlkruhovým obloukem s hlavním klenákem, lemující vpadlou plochu stěny s okenními otvory. První patro, oddělené plochou římsou, má u severozápadního nároží v omítce provedenou kvádrovou diamantovou bosáž, v níž se nad sebou střídá nižší a užší kvádr s vyšším a širším. Všechny čtyři osy prvního patra vyplňují stejná okna, jako na západním průčelí středního křídla – včetně šambrán a frontonů (frontony se střídají - směrem od západu – trojúhelníkový a segmentový). Oproti střednímu křídlu je zde navíc zachovaná obdélná, na šířku orientovaná parapetní výplň s širokým lemem, uvnitř členěná do diamantového tvaru. Také v druhém patře, opět odděleném plochou římsou, jsou okna včetně orámování stejná, jako na západním průčelí středního křídla. Pod okny jsou stejné parapetní výplně jako v prvním patře. Toto členění se v zásadě opakuje i na dalších fasádách zámku – popsány budou tedy hlavně odlišné prvky jednotlivých průčelí. Do západní fasády jihozápadního křídla je vnořená část jihozápadní věže, po jejích stranách je pak vždy jednoosý úsek jihozápadního křídla. Přízemí osy severně (vlevo) od věže zakrývá přístavba terasy, v prvním patře je okno se segmentovým frontonem, v druhém patře je okenní otvor zazděný. Podobně je tomu i v ose jižně od věže, kde však první patro zakrývá trojúhelná (vyvýšená) teráska. Nižší velká terasa na severní straně oproti severnímu průčelí jihozápadního křídla mírně předstupuje. V severní stěně terasy jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, lemované kamenným portálem s ušima a kapkou. Nad dveřmi je kruhový otvor, uvnitř zazděný. V jižní stěně terasy je oválné, na šířku orientované dřevěné okno ve špaletě, rozdělené jednou vodorovnou a jednou svislou příčlí a zabezpečené vnější mříží. Terasa je před věží oble rozšířená, korunu její parapetní zdi kryjí kamenné desky. Na jihozápadní straně je terasa přistavěná k rostlé skále. Trojúhelná vyvýšená část terasy (u jižní části západního průčelí jihozápadního křídla) má bosovaná nároží, v její jihozápadní části je šikmo situovaný obdélný otvor (zeď zde směřuje dovnitř terasy). Kolem okolí otvoru je šambrána s ušima a kapkou. Třípatrová čtyřstěnná jihozápadní věž má zaoblená nároží. V dvouosé severozápadní stěně věže jsou v prvním a druhém patře zazděné okenní otvory s orámováním, provedeným v omítce – jinak stejným, jako na předchozích fasádách. Otvory v druhém patře jsou bez nadokenní římsy. V těchto osách jsou proražená malá obdélná okénka (až na pravou osu v druhém patře). Mezi osami a u nároží člení fasádu věže lizény. Podobná okna jsou také v jihozápadní stěně. Věž má polygonální, směrem vzhůru se prohnutě zužující dvouúrovňovou jehlancovou střechu, krytou bobrovkami. Ve vrcholu horního jehlance je zasazená makovice s jehlou, na níž je umístěná lobkovická orlice. Na severovýchodní straně je ve střeše věže umístěný zděný komín. Ve všech osách prvního a druhého patra čtyřosého jižního průčelí jihozápadního křídla jsou okna. Ta v prvním patře mají nad sebou trojúhelný (osa první a druhá od západu) a segmentový fronton (osa třetí a čtvrtá od západu). V prostoru před tímto křídlem a rovněž před vedlejším křídlem hlavního sálu je terasa trojúhelného půdorysu, jejíž parapetní zeď je nahoře zakončená kamennými deskami. Terasa je přístupná z přízemí. Dvouosá západní fasáda křídla hlavního sálu je téměř bez omítky. U jihozápadního nároží jsou v přízemí dvě široké lizény vedle sebe a nad nimi v prvním a druhém patře je pak o něco širší průběžný pilastr. V prvním patře, odděleném od přízemí římsou, jsou velká dřevěná okna, rozdělená do kříže a v jednotlivých polích pak dvěma vodorovnými příčlemi. Orámování je obdobné, jako na většině zámku, nad okny je trojúhelný (severní osa) a segmentový fronton. Okenní otvory ve druhém patře mají nahoře kamenný překlad, dole pak kamennou parapetní římsu, výplně chybí. Trojosé jižní průčelí křídla hlavního sálu má členění bohatší, než jak je tomu na většině zámeckých fasád. Před křídlem není žádná terasa, takže je vidět dolní podlaží. V obou krajních osách je okno, nahoře zakončené do segmentového oblouku a opatřené mříží mezi vnějšími a vnitřními křídly. Nahoře a po stranách lemuje okno šambrána s ušima, dole je parapetní římsa. Střední osa je zazděná, v nice stejného tvaru, jako mají okna, je na zdi umístěný reliéf z rostlinných motivů, nahoře zakončený křížem s rameny, ukončenými do trojlistu. Průčelí v úrovni přízemí, prvního a druhého patra člení mezi osami průběžný pilastr. Nad okny v přízemí je trojúhelný fronton s přerušenou dolní stranou, v poli pod frontonem je velký vpadlý kruh. Nad velkými okny prvního patra je trojúhelný, respektive segmentový fronton. Druhé patro má nad okny rovnou profilovanou římsu, pod oknem je štukový reliéf nařasené drapérie, po stranách přidržované čelně situovanou volutou. Tato horní okna mají vnější dřevěné dvoukřídlé žaluzie s vodorovně kladenými lamelami. Východní fasáda křídla hlavního sálu je provedená obdobně jako její západní protějšek s tím rozdílem, že zde je omítka včetně členění zachována téměř na celé stěně. Před tímto průčelím - a zároveň před jižním průčelím jihovýchodního křídla – je terasa trojúhelného půdorysu, přístupná z přízemí. Jihovýchodní křídlo má jižní fasádu čtyřosou, východní osu v přízemí zakrývá trojúhelná přístavba schodiště, nahoře řešená jako další terasa V jihovýchodní stěně přístavby jsou nad sebou dvě kruhová okénka, lemovaná širokou šambránou. Nároží přístavby jsou – podobně jako většina fasád zámku – opatřené kvádrovou bosáží, provedenou v omítce. Ve všech čtyřech osách prvního a druhého patra jihovýchodního křídla jsou okna – v prvním patře se segmentovými frontony (v ose první a druhé od východu) nebo s trojúhelným frontonem. Okno v ose první od východu je z větší části zazděné. Okna v druhém patře mají rovnou nadokenní římsu, to v ose první od východu je uzavřené dvoukřídlými dřevěnými okenicemi s vodorovně kladenými lamelami. Terasa, nacházející se před jižním průčelím jihovýchodního křídla, má v dolní části vnitřní prostory, navenek se projevující několika otvory. První od jihozápadu (zleva) jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s dvěma ozdobně olemovanými zvlněnými výplněmi nad sebou (dolní výplň je menší). Nad poutcem se zvlněným středem je nadsvětlík, zabezpečený kovanou mříží. Mříž je tvořená ze stáčených ornamentálních motivů, provedených symetricky ke kruhovému středu s vepsaným čtyřlistem. Kolem dveří je portál s naznačenými klenáky. Otvor druhý od jihozápadu je torzo dvojitého dvoukřídlého dřevěného okna s vnějšími křídly v líci a s mříží mezi vnějšími a vnitřními křídly. Kolem okna je zbytek šambrány, pod oknem je širší kamenná parapetní římsa. Třetí od jihozápadu jsou druhé dveře – dvoukřídlé dřevěné, se dvěma jednoduchými obdélnými výplněmi nad sebou. Vstup lemuje kamenný portál s ušima, nad dveřmi je nadsvětlík s kamenným ostěním, uzavřený mříží. Tu tvoří dvě vodorovné příčle se zvlněnými příčníky se špičatými konci. Východní fasáda jihovýchodního křídla je trojosá – až na suterén, kde chybí východní osa. Toto dolní podlaží má hrubou omítku s lineární bosáží, v obou osách jsou prolomeny dva otvory nad sebou. V jižní ose jsou nad sebou dvě okénka. Dolní je obdélné, situované na šířku a zabezpečené mříží ze zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci. Kolem okna je kamenné ostění, v omítce je navíc dochována část šambrány, která částečně pokračuje až nad okno. Dřevěné horní okno bylo dvojité (z vnějších křídel je tu pouze rám), obě vnitřní křídla člení dvě vodorovné příčle. Okenní otvor lemuje otisk šambrány. Ve vedlejší ose je dole velké dvoukřídlé okno, situované ve vpadlém poli, nahoře zakončeném půlkruhovým obloukem. Křídla člení vodorovná příčle na poloviny, horní dvoutabulová část je patrně neotvíravá (nesahá až pod horní okraj okenního otvoru, kde je dnes zazdívka). Okno zabezpečuje vnější mříž ze zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci, kolem okna je ostění s ušima. Nad tímto oknem je další – menší, dvojité dvoukřídlé dřevěné. Vnější křídla (bez výplní) jsou v líci, vnitřní rozdělují dvě vodorovné příčle. Okno má šambránu (na levém boku ohraničuje větší prostor, než vyplňuje okno – původně zde tedy bylo zřejmě okno větší). Vyšší podlaží již mají opět členění, opakující se na většině zámeckých průčelí. Zde je však jistá asymetrie v rozmístění os – střední osa je situována blíže ose jižní. V přízemí jsou okenní otvory v pravé polovině zazděné, v levé je dvojité jednokřídlé okno, rozdělené vodorovně na tři tabulky, vnější okno je v líci. Nad okny je rovná profilovaná římsa. V prvním patře jsou nad zdejšími velkými okny frontony – nad střední osou je fronton rozeklaný, nad zbývajícími dvěma pak trojúhelníkový. Okno v jižní ose druhého patra má vnější dvoukřídlé dřevěné žaluzie s vodorovně kladenými lamelami, nad všemi třemi okenními otvory je rovná nadokenní římsa. Obdobně je členěná i čtyřosá severní fasáda jihovýchodního křídla. V suterénu jsou nad sebou vždy dva okenní otvory – větší dolní a menší horní, situovaný na šířku. Dolní okna v osách první a třetí od východu jsou zaslepená. Východní otvor, lemovaný kamenným ostěním, má vnější mříž ze zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci. V otvoru druhém od východu, zabezpečeném jednoduchou mříží, je okno v kamenném ostění. Obdobné orámování má i otvor v ose třetí od východu. Menší horní okna jsou zamřížovaná a mají kamenné ostění (až na okno třetí od východu, kde ostění není). V krajní západní ose suterénu se před vlastním křídlem nachází torzo klenuté grotty. V ostatních podlažích je již opět standardní členění i obvyklý vzhled oken. V prvním patře jsou nad okny v osách první a druhé od východu segmentové frontony, nad zbývajícími dvěma pak trojúhelníkové. Východní fasádu středního křídla zakrývá v dolní části terasa, sahající po celé šíři průčelí a na obou bočních stranách ukončená grottou. Zatímco z jižní grotty zbylo pouze torzo, grotta severní je dosti dobře dochovaná (pouze jí chybí omítka). Grotta má pětistěnný půdorys, kde se střídají širší přední a boční stěny s užšími nárožními. Všechna nároží jsou opatřená pilastrem s hlavicí, na níž je pod horní volutou maskaron divého muže (oba pilastry na sebe vždy těsně navazují). Nad hlavicemi pilastrů má grotta ještě nástavbu, sahající až k úrovni podlahy terasy - rovněž s nárožními pilastry. Nahoře na grottě jsou pak hranolové sloupky (mezi nimi mohlo být zábradlí). V přední stěně grotty je vstupní otvor, v jižní boční pak otvor okenní. Terasa je postavená ze smíšeného zdiva, v jedné její části je do ní zapojená i rostlá skála. Dole uprostřed terasy se - ve špatně identifikovatelné destrukci - nachází vstupní otvor. Na obou stranách od vstupu je ke zdivu terasy přisazen hranolový kamenný sokl. Vlastní fasáda středního křídla je devítiosá, mezi jednotlivými osami je nestejný rozestup. Přes značné poškození omítky je patrné, že členění průčelí je opět obdobné, jako na většině zámku. Ve střední ose přízemí je vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, s půlkruhovým nadsvětlíkem, rozděleným dřevěnými příčlemi. Kolem vstupu je kamenný portál s hlavním klenákem. Zbývající osy přízemí vyplňují okna, stejně jako všechny osy prvního a druhého patra. Střední osa je v obou patrech sdružená. Nad okny prvního patra jsou frontony – v ose první a druhé od jihu segmentové, v ose třetí a čtvrté od jihu trojúhelníkové, ve střední ose je fronton rozeklaný segmentový, v ose šesté a sedmé od jihu trojúhelníkový a ve zbývajících dvou osách segmentový. Nad střední osou je ve střeše situovaný zděný vikýř. Na jeho jižní straně je sdružené okno, stěna vrcholí půlkruhovým štítem, lemovaným širokou římsou. Po obou stranách štítu, v němž je kruhové okno, je hranolový sloupek. Vikýř má sedlovou střechu. Jižní fasáda severovýchodního křídla je rozvržená stejně jako její protějšek (tj. severní průčelí jihovýchodního křídla). Jediný rozdíl je v otvorech v úrovni suterénu, jehož osy jsou rozmístěné odlišně, než ve vyšších podlažích. V ose první od východu je široký okenní otvor, zabezpečený vnější mříží ze zprohýbaných prutů, spojených prstenci. Dolní část otvoru je zabedněná, zasklená horní je rozdělená svisle na poloviny. Kolem otvoru je zbytek šambrány. V ose druhé od východu je menší dvoukřídlé okno ve špaletě, s vnější mříží ze zprohýbaných prutů, spojených prstenci a s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Kolem okna je šambrána. Vlevo od okna je ve zdivu suterénu patrný zazděný kruhový otvor. Západní část suterénu zakrývá grotta, která byla popsána výše. Provedení ostatních podlaží již odpovídá protějšímu křídlu. Trojosé východní průčelí severovýchodního křídla je zase obdobou stejného průčelí křídla jihovýchodního – s drobnými rozdíly. V suterénu je pouze jeden otvor, a to ve střední ose. I zde je umístěn v mělké vpadlé nice, nahoře zakončené půlkruhovým obloukem, jako u jeho protějšku. Na rozdíl od něj je však otvor větší, sahající až téměř k zemi, dole je kamenný práh. Otvor je zevnitř zabedněný a je v něm mříž ze silných prohnutých prutů, spojených prstenci (sahá pouze do zhruba dvou třetin výšky otvoru). Dalšími rozdíly je to, že okna v přízemí jsou standardního provedení (a nikoliv z poloviny zazděná), okenní otvor v severní ose prvního patra je celý zazděný a okno s dřevěnými vnějšími okenicemi je ve střední (nikoliv jižní) ose. Severní fasáda severovýchodního křídla je trojosá. Na průčelí je patrné, že k němu byl dříve připojen přístavek, dnes zbouraný. Omítka se na fasádě nenachází téměř vůbec. V suterénu jsou v ose první od východu jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, s prosklenou horní částí. Kolem otvoru je kamenný portál s ušima a kapkou (vlevo od dveří je jeho část zakrytá zde položenými bílými dlaždičkami). Ve střední ose je zazděný vstupní otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku (tento i předchozí otvor jsou umístěné – vzhledem k osám vyšších podlaží – více jižně). Obdobný otvor, dnes zabedněný, je i v ose třetí od východu. V úrovni přízemí je v ose první a třetí od východu obdélný otvor, zakrytý zevnitř dveřmi. Úzký vstupní otvor, nahoře zakončený segmentovým obloukem, je v ose střední – do již neexistující přístavby zde z vlastního zámku vedou cihlové schody. V přízemí je navíc ještě jeden otvor – na západní straně, těsně u napojení severního křídla. Je to opět segmentově zakončený vstupní otvor s vnitřními dveřmi a se dvěma stupni, vedoucími do zbourané části. Mezi úrovní přízemí a prvního patra je ve střední a západní ose ještě další otvor – ve střední ose je to obdélný otvor okenní, v ose západní pak obdélný otvor, orientovaný na šířku a nahoře tvaru segmentového oblouku (zde je okenní výplň – zčásti bez skla – členěná jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi). V prvním patře je v ose první od východu stěna plná, ve střední ose je vysoký obdélný otvor a v ose třetí od východu torzo dvojitého dvoukřídlého dřevěného okna s dvoudílnou horní částí. V úrovni druhého patra je v ose první od východu zbytek dvoukřídlého dřevěného okna (horní část je zazděná), lemovaného po stranách a nahoře kamenným ostěním s ušima a kapkou a pod oknem s parapetní římsou. Nad oknem je rovná profilovaná římsa. Ve střední ose je opět vysoký obdélný otvor a v ose třetí od východu obdobné okno, jako v ose první. Ve střeše nad střední osou se nachází torzo vikýře se sedlovou střechou. Severní křídlo má východní fasádu téměř bez omítky, na stěně je patrný otisk střechy zbouraného přístavku. V suterénu jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, umístěné v hluboké špaletě, která je v líci zdi nahoře zakončená do segmentového oblouku. Vstup je přístupný po dvou kamenných stupních, situovaných ve špaletě. V přízemí je úzký obdélný okenní otvor, bez výplně, v prvním patře pak dvoukřídlé dřevěné okno v líci, s dvoudílnou horní částí a s křídly, členěnými vodorovnou příčlí (vše bez zasklení). Nahoře je zbytek šambrány, pod oknem pak parapetní římsa. Nad oknem je rozeklaný segmentový fronton. V druhém patře je navíc ještě otvor, umístěný těsně u napojení severovýchodního křídla. V obou otvorech jsou zbytky obdobných dvojitých oken, jako v prvním patře. Nad východnějším z obou oken je rovná římsa. Severní průčelí severního křídla je trojosé, západní osu zakrývá až do výšky prvního patra (včetně přístavby). Fasádě z velké části chybí omítka, na zachovaných zbytcích je vidět obdobné členění, jako na celém zámku. V suterénu je v ose první od východu stěna plná, v ose druhé od východu je vstup, umístěný v nice, nahoře zakončené půlkruhovým obloukem. Nad vstupem je zbytek šambrány s hlavním klenákem. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, nad nimi je ve stěně zasklený nadsvětlík výrazně menších rozměrů, než je šířka dveří. Zabezpečený je vnější mříží s jedním vodorovným a třemi svislými pruty, doplněnými u průsečíků vždy jedním kruhem. V přízemí je v ose první od východu zbytek dvoukřídlého okna v kamenném ostění, v ose druhé od východu pak velké a široké okno, nahoře zakončené půlkruhovým obloukem a lemované šambránou s kapkami. Okno je rozdělené jednou vodorovnou a dvěma svislými silnými příčlemi, vzniklá pole pak do kříže. Otvor je zabezpečený mříží ze zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci, v horním půlkruhu je pak ozdobná mříž ze stáčených a prohýbaných motivů, vesměs zakončovaných listy. Celé okno je umístěné ve vpadlém poli. V prvním patře je v ose první od východu torzo dvojitého dvoukřídlého dřevěného okna s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí a s horní dvoukřídlou částí. Kolem otvoru je zbytek šambrány s ušima a kapkou, nad oknem pak rovná profilovaná nadokenní římsa. V ose druhé od východu je stejný otvor – včetně orámování - jako o podlaží níže, pouze bez mříže (a také téměř bez skleněných tabulek). Ve druhém patře je v ose první od východu zbytek podobného okna jako o patro níže, ve vedlejší ose je pak dvoukřídlé dřevěné okno s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem okna, umístěného opět ve vpadlém poli (avšak nižším a nahoře zakončeným do segmentového oblouku), je šambrána s ušima a kapkou. Západní průčelí severního křídla je jednoosé, díky terénu je na této straně zámku pouze první a druhé patro. V obou těchto podlažích je obdélné okno v kamenném ostění s ušima a kapkou. V prvním patře vnější křídla okna chybí (je zde pouze rám a poutec), otvor je zabezpečený vnitřní dvoukřídlou okenicí. V druhém patře je zachováno vnější pravé křídlo okna, dolní část vnitřku otvoru je zabedněná. Severní fasáda severozápadního křídla je čtyřosá, osa první od západu je umístěná asymetricky – s velkým rozestupem od osy druhé od západu. V členění fasády jsou navíc lizény z klenáků, naznačených v omítce, které lemují osu druhou od západu a nad všemi osami v prvním patře je vpadlé kruhové pole. V ose první, třetí a čtvrté od východu jsou podobná okna, jako na většině zámku ve stejném podlaží (tj. dvoukřídlá dřevěná, rozdělená silnou vodorovnou příčlí v polovině, s horními i dolními křídly členěnými vodorovnou příčlí). Na bocích a nahoře lemuje otvor kamenné ostění s ušima a kapkou, pod okny je parapetní římsa. Okno v ose čtvrté od východu je navíc zabezpečené vnější mříží ze zprohýbaných prutů, spojovaných prstenci. V ose druhé od východu je vstup na terasu, nacházející se před průčelím. Na vnější straně (tj. v líci fasády) jsou zde železné dvoukřídlé dveře, pobíjené pásky, které tvoří kosočtvercovou síť. Kolem dveří je kamenný portál s ušima a kapkou. Všechny osy druhého patra vyplňují okna v různém stádiu zachování (v ose druhé od východu není výplň žádná). Kolem oken je opět šambrána s ušima a kapkou, pod nimi parapetní římsa a nad okny rovná profilovaná římsa. Do západního průčelí severozápadního křídla je zapojená druhá zámecká věž – obdobně, jako v případě křídla jihozápadního. Věž má základní provedení stejné, jako její protějšek. V jednoosé severozápadní stěně je v přízemí, prvním i druhém patře okno. Přízemní je vyšší, než zbývající dvě, lemované je šambránou s ušima. Nad oknem je trojúhelný fronton. Takové okno je i v obou osách přízemí jihozápadní stěny věže, nad levým z nich je však fronton segmentový. V prvním i druhém patře je okno v pravé ose částečně zazděné. V prvním patře je zasklená pravá horní čtvrtina, v druhém patře je pak otvor ponechaný v pravé polovině – dole je zasklený, nahoře zatlučený prkénky. Po obou stranách věže je vždy jednoosý úsek severozápadního křídla. V přízemí je zde okenní otvor, lemovaný šambránou s ušima, nad otvorem je segmentový fronton. Vlevo od věže je v tomto otvoru okno, vpravo od věže je otvor zazděný - stejně jako okno v obou úsecích v prvním patře. Nad tímto otvorem je rovná nadokenní římsa. Před severozápadním křídlem s věží je terasa zčásti oválného půdorysu a zčásti obdélného půdorysu - opět obdobná, jako terasa před jihozápadním křídlem s věží. V jejím severozápadním úseku je dole malé okénko v kamenném ostění, na západní straně pak oválné, na výšku orientované okno, zabezpečené vnější mříží. Jižní fasáda severozápadního křídla má architektonické členění jako severní průčelí křídla jihozápadního, s nímž spoluvytváří západní zámecké nádvoří (či čestný dvůr). V přízemních zazděných arkádách je kruhové okénko v ose první od západu, v ose druhé od západu je nízký vstupní otvor s dřevěnými dveřmi. První a druhé patro je provedené shodně s jeho protějškem. Jednotlivá křídla mají valbovou střechu, krytou bobrovkami. Ve střechách jsou různě rozmístěná volská oka a komíny. Na střeše středního křídla je na západní straně vpravo a vlevo od věže vždy jedno volské oko a vně od něj zděný komín. Na východní straně střechy středního křídla jsou čtyři volská oka. Na severní straně střechy jihozápadního křídla je jedno volské oko a komín, druhý komín je na straně jižní, blízko hřebene. Na západní i východní straně střechy křídla hlavního sálu je vždy jedno volské oko. Jihovýchodní křídlo má dva komíny v jižní straně střechy, jeden pak na protější straně, kde jsou i dvě volská oka. V jižní i severní části střechy severovýchodního křídla je jeden zděný komín, v severní části pak ještě jedno volské oko. Ve střeše severozápadního křídla jsou na severní straně dva komíny a dvě volská oka, na straně jižní pak další tři volská oka.