zemědělský dvůr - poplužní dvůr

Soubor staveb poplužního dvora vybudovaného na téměř čtvercovém půdorysu sestává z obytného domu, přípravny krmiv, chlévu, kolny, stodoly špýcharu a ohradní zdi. Jednotlivé stavby, kromě třípodlažního špýcharu, jsou rozmístěny kolem dvora na půdorysu dvou písmen L s delšími stranami při východní a západní straně dvorce. Na vydážděné ploše dvora se nachází před přípravnou krmiv studna a před chlévem pozůstatek velkého hnojiště. Vjezd, situovaný mezi budovami na severní straně dvorce, je přímo proti třípodlažnímu špýcharu s valbovou střechou stojícímu samostatně nedaleko ohradní zdi z pískovcových kvádrů, která uzavírá areál dvora na jižní straně. Historie: Barokní poplužní dvůr byl vybudován s největší pravděpodobností na místě zaniklého vodního hradu nebo tvrze. První písemná zmínka o existenci hradu ve Stanovicích pochází z poloviny 15. století, hrad zaniká během třicetileté války. Nový rozvoj lokality nastává v době baroka pod vlivem hraběte Sporcka z nedalekého Kuksu.