bývalý špitál

Bývalý špitál je dnes čtyřdílný patrový zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu. Původně šlo o trojkřídlou budovu na půdorysu tvaru písmene U (jak je zaznamenán na mapě stabilního katastru) – ke střednímu křídlu se na obou koncích napojovalo kratší, avšak širší, křídlo boční. K této dřívější dispozici bylo později doplněno ještě nižší křídlo mezi oběma bočními, které vyplnilo dřívější prostor dvora. Fasády bočních křídel člení jeden lizénový rám, u severozápadního křídla jsou na jeho severozápadní stěně rámy tři vedle sebe (chybí krajní svislá lizéna u napojení na vedle stojící dům). Svislé lizény dole sahají pouze k opěrákům, které zde budovu zpevňují. U nároží je opěrák široký, v užší podobě se pak opakuje i na jihozápadní stěně. Druhý opěrák, situovaný na levé straně středního rámu, je subtilnější. V přízemí mezi opěráky je okenní otvor ve špaletě. Druhý je pak umístěný v prvním patře, v levém lizénovém rámu. Okna, stejně jako všechny výplně na celém objektu, jsou novodobá. V protějškovém průčelí – tedy na jihovýchodní straně jihovýchodního křídla – jsou dva otvory nad sebou u východního nároží. V přízemí jsou dveře a nad nimi pak okno. Nároží mezi bočními fasádami a přední stranou bočních křídel jsou zkosená. Vzhledem k menší hmotě domu, napojujícímu se na bývalý špitál na severovýchodě, je vidět část severovýchodní fasády špitálu. Je bez otvorů. Jihozápadní průčelí obou bočních křídel jsou provedená shodně. V přízemí i patře je po jednom trojdílném okně. Přistavěná část budovy mezi oběma bočními křídly má fasádu bez architektonického členění. V přízemí je v krajní levé ose vstup do domu, v ose druhé zleva a v pravé krajní jsou dvoukřídlá vrata. V patře jsou ve všech třech osách dvoukřídlá okna. Boční křídla mají valbovou střechu, původní střední křídlo střechu sedlovou, krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky. Přední přístavba ke střednímu křídlu má střechu pultovou. Poznámka: popis odpovídá stavu v říjnu 2005.