areál venkovské usedlosti

Venkovskou usedlost tvoří obytná část obrácená ke komunikaci okapem a vybudovaná na půdorysu písmene L, na niž západním směrem osově navazuje hospodářské stavení a stodola štítem otočená do dvora. Hlavní průčelí s nepravou bosáží člení pět okenních os s původními obdélnými dvoudílnými okny s profilovanými šambránami, na podokenních římsách a lícující s průčelím. K pravému bočnímu průčelí prolomenému dvěma totožně řešenými okny přiléhá zídka s branou se segmentovým záklenkem a vrcholící trojúhelníkovým štítem. Toto boční průčelí, zídka brány i na ni navazující ohradní zídka jsou provedeny s nepravou bosáží. Hlavní římsa objektu nese valbovou střechu. Usedlost se severní strany ohraničuje zídka s brankou se segmentovým záklenkem a dvůr uzavírá příčně postavená (okapem do dvora) maštal. Předmět památkové ochrany tvoří: obytná část, příčně navazující hospodářská část se stodolou, zídka s branou, ohradní zídka, plocha dvora a dvůr uzavírající maštal - vše s pozemkem parc. č. 538.