socha Panny Marie

Socha Panny Marie je barokním dílem zatím neznámého autora patrně z 2. třetiny 18. století Materiálem díla je středně zrnitý načervenalý pískovec, patrně z oblasti Kryr. Je osazena na soklové architektuře tvořené podestou obklopenou dvěma obvodovými stupni, základovou částí ukončenou jednoduchou obvodovou profilací, hranolovým dříkem s rytými zrcadly s vykrajovanými rohy na jednotlivých stranách, krycí deskou a výrazně projmutým čtyřbokým nástavcem, na kterém spočívá vrcholová socha Panny Marie s Ježíškem lehce podživotní velikosti. Tato socha byla původně koncipována ve výrazném kontrapostu a na levém předloktí přidržovala malého Ježíška, který levicí přidržoval vladařské jablko. Na povrchu díla jsou dochovány fragmenty barevných povrchových úprav, při běžném ohledání je zjevná načernalá barevnost části oděvu P. Marie, tato tonalita je však zjevně zavádějící s ohledem na nános depozitů a možné negativní následky dalších povrchových úprav či atmosférických vlivů, předpokládat lze spíše tmavě modrý odstín.