uliční průčelí

Popis odpovídá evidenčnímu listu zpracovaném K. Kučou v r. 1987, avšak je třeba doplnit: Řadový 4 podlažní devíti osý nájemný dům. V obou krajních osách jsou situovány vstupy. V první ose se nachází dvoukřídlý vstup a v deváté ose je vstup částečně zazděn s ponechaným pouze okenním otvorem v pravé části je jednokřídlý vstup. Oba vstupy jsou shodně v nadpraží dekorovány dvěma obloučky s hladkou šambránou, vyplněné vrapováním . 2. – 8. osu v přízemí zaujímá obchod. Přízemí odděluje hladká římsa s mutuly. Okna v 1.N.P. jsou pravoúhlá, krajní okenní osy jsou lemovány hladkou šambránou zdobenou plastickými linkami do tvaru písmene M a do trojúhelníku. Nad okny je hladkou úzkou linkou písmeno M. 2. – 8. okenní osa s trojdílnými okny je zdůrazněna zaoblenými pilastry, které prostupují do 2. N.P. a tam jsou kanelované. Pilastry nesou hladkou římsu, zdobenou mutuly. Okna 2. N.P. jsou dvoudílná se středním sloupkem zdobeným profilovanou dekorací. V parapetním pásu je na hladké omítce plasticky vystupující kruhový terčík. 3. a 4. N.P. s hladkou omítkou, pojednanou úzkými linkami, jež propojují okna vodorovně i svisle. Okna jsou pravoúhlá dvoudílná, lemovaná úzkou linkou, jenž vymezuje hladkou šambránu. Ve 3., 5. a 7. ose se nacházejí pravoúhlé podstavce, v horní části zaoblené, na nichž jsou osazeny kamenné sochy klečících žen. Nad pravoúhlými výklenky se sochami se nacházejí drobná pravoúhlá okna, rámovaná linkou, vymezující hladkou šambránu. Linka je svisle protažena směrem k úseku římsy a opět drobnému čtvercovému okénku ve 4. N.P. Uprostřed mezi patry je osazen oválný ornament s motivem kříže. Fasáda ukončena profilovanou římsou. Střecha sedlová s půdní vestavbou ze závěru 20. století. Půdní vestavba kombinuje střešní okna se 4 pravoúhlými vikýři završenými stanovou stříškou. V interiéru jednoramenné schodiště se kovovým subtilním zábradlím s motivy kosočtverců a lineárních a zaoblených tvarů. Chodba s hladkou omítkou, nezdobená, osvětlená pravoúhlými okny. Dům do dvora vybíhá dvěma bočními křídly domů Gorkého č.p 43 a č.p. 47. Střední část domu Gorkého č.p. 45 je mezi nimi zapuštěna. Fasáda hladká s pravoúhlými okny, na původní fasádě domu č.p. 45 propojenými vodorovnými úzkými linkami, na opravených fasádách linky chybí. U domu čp. 47 ve střeše novodobá půdní vestavba formou 5 pravoúhlých vikýřů v delší straně a jednoho ve straně užší. Dům č.p. 45 byl upravován ve 2. polovině 20. století. Do půdy byla vestavěna terasovitá vestavba.