ovčín

Budova někdejšího schwarzenberského ovčína stojí na JZ okraji vesnice při výjezdu z obce na Nové Strašecí po pravé straně silnice. Dlouhé přízemní původně pouze hospodářské stavení obdélného půdorysu je orientováno paralelně s komunikací ve směru zhruba Z-V. Vých. třetina objektu byla novodobě upravena k obytným účelům, ve větší záp. části zůstaly původní chlévy. Budova je vyzděna převážně z lomové džbánské opuky, osekané do tvaru více či méně pravidelných kvádrů a kvádříků. Zdivo na již. a vých. straně je omítnuto novodobými vápennými hrubě hozenými nehlazenými omítkami, tónovanými na většině plochy hospodářské části objektu tmavošedým nátěrem, na obytné části nátěrem světlezeleným. Hladký vlysový štukový pás v podstřeší a lizéna, oddělující obě části stavby, jsou olíčeny sytěokrovým a lomeně bílým nátěrem. Budova nemá vyvinutu korunní římsu. Již., k silnici obrácené průčelí je v levé hospodářské části pročleněno třemi nepravidelně zozmístěnými otvory. Vlevo je prolomen široký pravoúhlý vchod v trámkových zárubních se starými dvoukřídlými svlakovými dveřmi, orámovaný hladkou štukovou okrově zbarvenou paspartou. V nadpraží vchodu je nízký šířkově obdélný zamřížovaný světlík v obdobné paspartě. Vpravo jsou dvě úzká obdélná zamřížovaná okna v hladkých štukových smetanově bílých paspartách. (Pokračování popisu na DL.) Pod střechou vystupují konce neprofilovaných stropních trámů. Ve vých. části fasády jsou prolomena dvě novodobě upravená šířkově obdélná trojdílná okna v okrově tónovaných paspartách. Vých. štítové průčelí má v ose obdélné dvoudílné okno rámované okrovou paspartou, v trojúhelném štítu, lemovaném lizénovým pásem, je kruhové okénko ve stejné paspartě. Sedlová střecha je nad záp. částí budovy kryta starými bobrovkami a pročleněna dvěma vikýři ve tvaru volských ok, nad vých. obytnou částí stavby jsou nové drážkovky. Podobu zadního sev. průčelí není možno posoudit, neboť majitel neumožnil přístup. Rovněž interiéry budovy jsou nepřístupné. Podle starších charakteristik objektu jsou v celém rozsahu domu trámové stropy. V nepřestavěné záp. části se údajně dochovala tesařská konstrukce trámového stropu nesená středním průvlakem a dřevěnými pilíři s postranními vzpěrami. Podle místní tradice bylo na trámovou konstrukci použito trámů ze staršího ovčína z doby kolem poloviny 17. stol., který byl zničen požárem. Vých. třetina budovy byla po r. 1918 přestavěna k obytným účelům.