silniční most - propustek

Kamenný silniční most se nachází na místní komunikaci vedoucí z Rabí do Budětic, cca 500 m SZ od Rabí. Jedná se o jednoobloukový zděný propustek, kterým protéká bezejmenný potůček. Silnice s živičným povrchem je mělkým širokým údolím vedena po poměrně vysokém náspu, jehož součástí je předmětný kamenný most - propustek. Mostní otvor je vysoký, ukončený valenou klenbou a ve spodní třetině příčně rozepřený trojicí prampouchů s nadezdívkou. Jednoobloukový silniční mostek - propustek je vyzděný z lomového kamene, lícní a opěrné zdi jsou dnes bez omítek, místy s dochovaným spárováním. Čelní stěny mostu jsou rovnoběžné s osou komunikace a silničního náspu, nad úroveň vozovky jsou pak nadvýšeny nízkými poprsními zídkami. Poprsně jsou ve zdivu plynule provázané s čelními stěnami a v koruně kryté masivními kamennými deskami (na každé straně 5 ks) spojenými na sraz jištěný kovovou kramlí. Líc zdiva je upraven proškrabávaným spárováním. Mezi krajnicí vozovky a severní poprsní jsou dochovány dva hranolové kamenné patníky. Průčelí na obou lícních stranách jsou stejná, ve středové ose s vysokým otvorem uzavřeným půlkruhovým záklenkem (čelem valené klenby) a s prampouchem ve tvaru segmentového oblouku, situovaným v líci zdiva a ve spodní třetině výšky otvoru. Na stranách pak navazují v půdorysu nálevkovitě rozevřené eskarpové opěrné zdi s rovnou šikmo klesající korunou. Nad vrcholem obou čel valené klenby vidět dlouhou závlač příčného kovového táhla. Čelní segmentové záklenky krajních prampouchů jsou zalícované s vnějšími průčelími a ještě na nich spočívá rovněž zalícovaná nadezdívka, připojená na spáru ke svislým bočním stěnám. Mostní klenba je valená, vyzděná z lomového kamene, cca půlkruhového průřezu. Čela oblouků vyzděna z úzkých dlouhých na výšku kladených lomových kamenů, hluboko provázaných do bočních svislých zdí. Záklenky čelních prampouchů jsou provedeny obdobně, ale mělčeji provázané do svislého zdiva. V nárožích velkého otvoru užito větších lomových kamenů. Krajní opěrné eskarpové zdi vyzděny z lomového kamene, způsob zdění se shoduje s mostem, místy v líci patrné zbytky proškrabávaného spárování. Klesající koruna opěrných zdí kryta většími plochými kameny. Svislé stěny pod patou klenby v příčné středové ose rozpíná ještě třetí prampouch, stejně provedený jako dva krajní. Na vnitřních stěnách, na rubu klenby a na zdivu prampouchů dochovány rozsáhlé pozůstatky hrubé omítky. Dno vodoteče je vyskládáno plochým lomovým kamenem. V patě celé délky otvoru dodatečně vybetonovány hranolové patky (datováno patrně do r. 1998). Starší popis: Jednopatrový mostek-propustek, s jedním počtem polí, vyzděný z neomítaného lomového kamene, na stranách s rozevřenými opěrnými zdmi. V přízemí oblouk na jedné straně stlačený, na druhé segmentový. Valená klenba vyzděná z lomového kamene. V patře oblouky segmentové, v nadpraží zední kleště. Koruna zdiva kryta většími obdélnými deskami a na obou stranách navýšena nad úroveň komunikace.