venkovská usedlost

1) sýpka 2) obytné stavení 3) kolna 4) chlévy 5) výměnek 6) stodola 7) brána Usedlost s objekty po čtyřech stranách nepravidelného dvora. Mapa stabilního katastru zachytila v místech sýpky a obytného domu a dále v místech chlévů „nespalné“ objekty, stodola byla klasifikována jako „spalná“ stavba. 1) sýpka Na straně do návsi se obrací štít patrové sýpky s trojúhelným štítem založená ve štítové orientaci, která je nedílnou součástí obytného domu špýcharového typu. Interiér sýpky byl již v minulosti adaptován k obytným účelům. Okna v přízemí i v patře jsou moderní, novodobá. Střecha je sedlová, krytá plechovými šablonami. 2) obytné stavení Obytné stavení ležící za sýpkou je přízemní s polopatrem, obdélného půdorysu, kryté sedlovou střechou. Dispozice celé stavby je trojdílná, se středním dílem opatřeným síní se vstupem z nádvorní strany. Při vstupu je schodišťový perón. Okna obytného stavení jsou dvoukřídlá, ve štítu ve třech osách, na straně do dvora ve dvou okenních osách. Ve střeše jsou vikýře typu volského oka. 3) kolna Východní stranu dvora vymezuje volně stojící pilířová kolna krytá sedlovou střechou s vláknocementovou šablonou. Byla vystavěna v r.1914. 4) chlévy K výměnku přiléhají chlévy v interiéru s pruskými plackami (objekt datován do r.1878). Část objektu byla adaptovaná na garáž. Nádvorní strana je sedmiosá o třech oknech menšího formátu. Zápraží kryje výrazný přesah sedlové střechy. Střešní krytina je velkoformátová, z vlnitých desek. V zápraží je dřevěné žebříkové schodiště do podkroví. 5) výměnek Při bráně stojí drobný výměnek s plochostropou světnicí a síňkou. Stavba je krytá sedlovou střechou s pálenou drážkovou taškou. 6) stodola V hloubce dvora stojí zděná stodola z r.1935. Je to stavba obdélného půdorysu krytá sedlovou střechou, na straně do dvora s jedním vjezdem. Střešní krytina je tašková, drážková. 7) brána Na štítové průčelí sýpky navazuje brána s překladem. Ještě v 1.polovině 60.let 20.století byla brána sklenutá polokruhem a branka opatřená segmentovou klenbou. Branka byla následně zrušena a zřízena jako vrátka ve vlastní, nově vybudované bráně.