socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí při silnici na Markovice, ve vyvýšené poloze (naproti kulturnímu domu). Materiál pískovec. Základna je kamenná obdélného půdorysu s cihelnou vyzdívkou na svažité severní straně. Mohutný hranolový sokl je vyzděn z lomového kamene a opatřen tvrdou cementovou omítkou. Sokl ukončuje kamenná římsa. Navazuje hranolový kamenný podstavec sochy s postranními volutovými křídly zdobenými reliéfními akantovými rozvilinami. Na čelní straně podstavce vystupuje reliéf korunované rollwerkové kartuše. Podstavec zakončuje jednoduchá římsa. Socha světce je ztvárněna v tradičním pojetí. Pravá lehce nakročená noha světce je podepřena soklíkem. Krucifix natočený k levému rameni přidržuje oběma rukama. Světec hledí před sebe, s hlavou lehce nakloněnou k levé straně. Podrobnější popis viz evid. list Dr. J. Nováčka z roku 1988. Předmětem ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na příslušném pozemku.