socha sv. Šebestiána

Socha na kamenném pilíři čtvercového půdorysu, obojí z mušlového vápence, se nacházela v blízkosti silnice Kutná Hora-Hořany v poli za městem (na č.parc.3994/1), původně u polní cesty, výš nad okolním terénem, který byl snížen při zřízení pole v těsné blízkosti objektu. Pilíř je usazen na nižším soklu z cihel nahozeném maltovou směsí (výška cca 0,5m) a kamenné podezdívce. Pilíř je složen z několika dílů spojených maltou: na mohutný dolní krychlový blok s ustupující profilací navazuje štíhlá hranolovitá část zdobená ze všech stran obdélnými rytými rámci s vykrojenými rohy. V rámci na čelní straně se nachází nápis (viz. EL z r. 1970). Předstupující horní část pilíře členěná římsičkou nese vlastní podstavec sochy. Sv. Šebestián v životní velikosti stojí na nízkém plastickém kameni a je uvázán provazem k osekanému kmeni. Zakryt je pouze bederní rouškou, bohatě řasenou, jejíž cíp je přehozen přes pahýl po větvi. Socha v kontrapostu, s levou nohou v koleně pokrčenou, s tělem esovitě prohnutým, s hlavou nachýlenou k levému rameni v úhlu levice, přivázané výše ke kmeni a s pravicí přitaženou ve výši pasu nazad. Předmětem ochrany je socha sv. Šebestiána na č.parc.3809 (druhotně přenesena na Pirknerovo náměstí v Kutné Hoře-Vnitřním Městě, rozhodnutí k přemístění vydáno MKČR dne 4.9.2007, č.j.9130/07).