sousoší sv. Anny a Panny Marie

Materiál mušlovitý pískovec. Sousoší sv. Anny s P. Marií stojí na hranolovém podstavci se soklem se zaoblenou římsou, s dříkem zdobeným rytými obdélnými zrcadly s vykrojenými rohy a výraznou profilovanou římsovou hlavicí. Na čelní straně soklu sochy je rytá datace 1758. Navazuje socha sv. Anny v rozevlátém rouchu, v kontrapostu pravé nohy. Při levé straně stojí P. Marie, která má sepjaté ruce v žehnajícím gestu při ohybu pláště sv. Anny. Sv. Anna má levou ruku položenu na rozpuštěných vlasech P. Marie. Předmětem ochrany je sousoší sv. Anny s P. Marií na příslušném pozemku. V roce 2007 byla socha s podstavcem sražena zemědělským strojem a poškozena odlomením některých částí. V následných letech došlo k restaurování ateliérem Fakulty restaurování v Litomyšli. Originál sochy s podstavcem byl po zrestaurování osazen na jiné místo opodál, jižním směrem.