venkovský dům

Přízemní dům obdélného půdorysu stojí v jádru obce, na J straně hlavní komunikace, V od areálu zámku. Objekt je situován v ose S-J k uliční čáře. Dům je zděný z nepálených vepřovic na nízké podezdívce z lomového kamene, opatřený vápennou omítkou. Hlavní štítové průčelí, otočené ke komunikaci, je o dvou okenních osách s předsazeným lichoběžným svisle bedněným štítem s vyřezávaným ozdobným větracím otvorem. Obdélná, ven otvíratelná, vnější okna jsou osazena v líci. Boční V průčelí (s přesahem trámového zápraží) je o pěti osách, s pravoúhlým vchodem se zárubní v první, druhé a čtvrté ose z J strany. Sedlovou střechu s valbičkou kryjí šablony. Uprostřed střechy V průčelí vystupuje vikýř s polovalbovou střechou. V interiéru je dochována tradiční trojdílná dispozice komorového typu. Předmětem ochrany je obytné stavení venkovské usedlosti čp. 48 na příslušném pozemku.