výšinné opevněné sídliště - hradiště Hrádek, archeologické stopy

Hradiště dnes zaujímá vrchol oválného návrší o rozloze 0,4 ha, chráněného ze všech stran srázy, také od jádra města je hradiště odděleno svahem a hrází Podměstského rybníka. Původně mělo hradiště charakter ostrohu obtékaného ze tří stran vodou a spojeného úzkou šíjí s planinou na níž později vzniklo vrcholně středověké město. Zřejmě při zakládání města ve 13. stol. byla šíje odtěžena a tak zřejmě zaniklo šíjové opevnění Hrádku, které v místě šíje lze předpokládat. Dnes nejsou na ploše hradiště žádné relikty patrné. Na přelomu 19. a 20. století byla většina hradiště archeologicky prozkoumána, dokumentace se ale nedochovala. Poloha jejíž opevnění neznáme byla osídlena v pravěku a 9. - 12. stol.