kamenný kříž

Materiál pískovec. V roce 1998 byl přenesen z Hluchova na své původní místo - Mariánské náměstí. Kamenný kříž s dříkem a dvoudílným pilířovým podstavcem (čtvercový půdorys) stojí na novodobé trojstupňové podnoži. Všechny strany spodního širšího podstavce mají vystupující čtvercové pole (uvnitř zrcadlo s vykrojenými rohy). Na straně obrácené ke kostelu P. Marie v tako vymezeném zrcadle je připevněna obdélná kovová pamětní deska s nápisem: OBNOVENO PÉČÍ / SVATOVÁCLAVSKÉ NADACE / VE STARÉ BOLESLAVI / L. P.1998. Na užším vrchním podstavci je vyryt letopočet 1823. Na čelní straně dříku v jeho spodní části je vyryt nápis: KŘÍŽ.TENTO / POSTAWEN.BYL / NÁKLADEM. /OBCE . / STAROBOLES / LAWSKÉ. Čelní strana dříku v jeho horní části je reliéfně zdobena stylizovaným vegetabilním ornamentem s volutkami a zvonky (zvýrazněné tmavou barvou). Na dříku je připevněn kamenný kříž s jetelovitě ukončenými rameny s reliéfem Ukřižovaného (na čelní straně, obrácené ke kostelu sv. Václava). V ploše horního ramene v nadhlaví je reliéf tabulky s písmeny IN / RI. Předmětem ochrany je kamenný kříž na vymezeném pozemku.