Schwarzenberská pohřební kaple s parkem

Hrobka stojí jihozápadně od Třeboně, při jihovýchodním břehu rybníka Svět. Pozoruhodná novogotická centrální stavba, která byla postavena v letech 1874—1877 J. Sedláčkem podle plánů Josefa Schmidta a Ferdinanda Damase Deworetzkého podle vzoru jeruzalemské Anastasis. Je to dvoupodlažní budova ve tvaru pravidelného šestiúhelníku s předloženým monumentálním dvouramenným schodištěm a předsunutou věží. Samotná hrobka se nachází pod hladinou rybníka Svět, do kterého se vsakuje přebytečná voda z okolí a je odváděna do nedalekého Opatovického rybníka. Hrobka má v souladu s tehdejšími předpisy vlastní vchod, malá neprůhledná okna a vnitřní cirkulaci vzduchu. Kamenické a sochařské práce, zejména oltář z bílého pískovce a bílého istrijského mramoru, jsou dílem J. Pokorného, klasicistní mramorový figurální sarkofág Jana ze Schwarzenbergu zhotovil roku 1793 Alexander Trippel v Římě, Janovu bustu vytvořil Karel Mařák podle návrhu Viktora Tilgnera z Vídně. Kolem hrobky je krajinářská parková úprava z téže doby.