socha sv. Jana Nepomuckého

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého stojící uprostřed návsi obce je dílem neznámého autora. Památka je tvořena dvouetážovou soklovou architekturou tvořenou masivnějším podstavcem čtvercového půdorysu ustupující v horní části jednoduchým odsazením na úroveň spodní etáže hranolového dříku, etážovou římsou, horní etáží hranolového dříku, krycí deskou se subtilní profilací a vrcholovou sochou světce v lehce podživotní velikosti. Usazena je na betonovém základu a je obklopena dřevěným, bíle natřeným laťkovým plůtkem čtvercového půdorysu ukotveným v nárožních betonových pilířcích kruhového průřezu. Materiálem soklové architektury je středně hrubozrnný pískovec světle šedé barvy, vrcholová socha je vytesána z hnědočerveného střednězrnného permského pískovce z místních lokalit. Dříky soklu jsou opatřeny rytými zrcadly s konkávně vykrojenými rohy, přičemž dolní z nich jsou uvnitř opatřeny nápisy, nejstarší podává informaci o vzniku sochy, další majuskulní německý nápis zmiňuje významnou obnovu sochy Jakubem a Mariií Lencovými roku 1725, následující majuskulní nápis je pro narušení z velké části nečitelný. Poslední minuskulní nápis informuje o renovaci sochy roku 1905. Vrcholová socha světce lehce podživotní velikosti stojící v lehkém kontrapostu je oděna v obvyklém kanovnickém rouchu, tj. v klerice, pravidelně řasené rochetě a almuci, v obou rukou přidržuje před tělem diagonálně orientovaný krucifix, přičemž pravá ruka spuštěná podél těla přidržuje dolní konec vertikálního břevna, zatímco předloktí levé ruky nese horní část. Lehce esovité prohnutí těla je zdůrazněno lehkým nakloněním hlavy k pravé straně, pohled světce směřuje vpřed. V pravé ruce je zasazena rekonstruovaná kovová pozlacená mučednická palmeta. Hlavu s biretem a realistickými rysy obličeje obklopuje svatozář s 5 hvězdami. Záhybový systém oděvu naznačuje lehce odletujícími záhyby rochety nesmělou dynamiku, v prohlubních záhybů jsou patrné pozůstatky barevných povrchových úprav (zlacení lemu rochety). Nápisy jsou zvýrazněny v černém odstínu.