socha sv. Norberta

Jedná se o pískovcovou sochu sv. opata Norberta, zakladatele premonstrátského řádu, zhotovenou v mírně nadživotní velikosti. Celé dílo se skládá ze soklového podstavce, soklu, podstavce sochy a sochy vlastní. Pro podstavce i sokl jsou charakteristické značná mohutnost a v principu osmiboký tvar. Postavec soklu je proveden jako dvoustupňový. Jeho spodní stupeň je vysoký pouze 0,10 m a je vepsán do čtverce o rozměrech 2,38 × 2,38 m. Horní stupeň postavce soklu je vysoký 0,22 m a je vepsán do čtverce o délce strany 1,72 m. Sokl se skládá tradičně ze tří částí - patky, dříku a hlavice. Celková výše soklu je 1,79 m. Patka soklu má půdorysné rozměry 1,09 × 1,09 m. Dřík soklu dosahuje výše 0,91 m a má maximální půdorysné rozměry 1,02 × 1,02 m. Soklová hlavice je vysoká 0,28 m a má půdorysné rozměry jen o málo menší než soklová patka - konkrétně 1,04 × 1,04 m. Osmiboký podstavec sochy je vysoký 0,20 m a má půdorysnou velikost 0,83 × 0,83 m. Socha samotná je vysoká 2,05 m. Její maximální šíře dosahuje 0,66 m a maximální tloušťka je 0,42 m. Celková výše díla je tak 4,36 m. Světec je zobrazen v mírném kontrapostu. Je znázorněn jako biskup se všemi odznaky své funkce. K tomu ještě drží nevelký relikviář. Je oděn do tuniky splývající až k zemi. Zpod ní vystupuje pouze špička pravé boty. Přes tuniku má oblečenu rochetu sahající ke kolenům. Spodní okraj této části jeho oděvu je zdobena krajkou. Zpod rochety v přední části lehce vystupují konce štoly. Přes rochetu má oděn pluviál. Přes něj má přehozen pálium. Na hlavě nese biskupskou mitru. Světec je zobrazen jako mladý bezvousý muž s dlouhými kučeravými vlasy spadajícími na ramena. Hlava světce je pootočena lehce směrem doleva a mírně dolů. Pravou rukou přidržuje u prsou zmíněný relikviář. Levou rukou s nataženým ukazováčkem na něj ukazuje. V pravém podpaží drží horní část biskupské berly. Dolní část berly nelogicky zcela schází. Socha prošla v průběhu 20. století rozsáhlým restaurátorským zásahem, který za pomocí umělého kamene přemodeloval prakticky 100% jejího povrchu. V rámci uvedeného patrně došlo i ke zmíněné nelogičnosti. V rámci zmíněného zásahu došlo i k přemodelování monstrance, typického to atributu tohoto světce, na relikviář. Žádná soupisová literatura sochu nezmiňuje, oproti ostatním vykazuje odlišnosti v provedení a jeví se být mladší.