lisovna

Je to okapově situovaná hliněná stavba obdélného půdorysu s plasticky vystupující barevnou podezdívkou v průčelí. Asymetricky umístěnému vchodu je představěno půlkruhově klenuté žúdro ukončené římsou a pultovou stříškou. Dveře jsou jednokřídlé, svlakové, na čelní straně rozdělená na čtyři pole se zkoseně vyskládanými deskami, z vnější strany je přede dveřmi laťková branka. Malé pravoúhlé otvory v segmentově klenuté špaletě, chráněné provlékanou mříží, jedno v přízemí a dvě v patře, osvětlují a větrají lisovnu a sýpku. Průčelí v patře je navíc prolomeno pravoúhlým dveřním otvorem - sklopcem, vedoucím na půdu. Profilovaná podstřešní římsa nese sedlovou střechu. Obvodní stěna je stažena železným táhlem, vystupujícím z omítky pod sklopcem a na protilehlé zdi. Místnost v přízemí, tedy vlastní lisovna, slouží k uskladnění vinařského a vinohradnického nářadí a nádobí, ale také jako předsklepí, které přispívá k udržení stabilní teploty sklepa. Sestupuje se do ní po několika dřevěných schodech. Proti dveřím je vchod do šije a do valeně klenutého sklepa. Po pravé straně vstupních dveří vedou dřevěné schody na sýpku, po levé straně je zděná káď, určená pouze na nakvášení portugalu. Podlaha v lisovně je z udusané hlíny. Strop je trámový s masivními trámy, z nichž jeden je druhotně podepřen sloupem. Na jednom trámu je řezaný obdélný rámeček s ujmutými rohy a v něm plastický vinný hrozen a nápis, zaznamenávající majitele stavby a dobu jejího vzniku: WACLAW KOWARZIK//AN NO//18 23 Na jiném trámu je upevněna destička s vyřezávaným révím a nápisem: Otáhal Josef//1894 1965 Značnou část místnosti zabírá jednovřetenový lis, zdobený na hinštu rytými srdci a jemným vrubořezem na klanicích. Hlava lisu je kovová. Sýpka v patře má trámový strop, v místě schlopce je bedněné schodiště vedoucí na půdu, původně bylo ze sýpky nepřístupné, v současnosti část prken bednění schází.