městský dům

Městský dům na dlouhé úzké parcele, který je členěn na přední dům na obdélném půdorysu a k němu přiléhající dvorní křídlo. Přední dům: Zděný dům o 3 NP. Dům je okapově orientován směrem do náměstí se sedlovou střechou krytou betonovými taškami. Tato podoba je z r. 1965. Předtím byla v místech 3. NP atika, za kterou byla dvojice pultových střech se hřebeny kolmo k náměstí se středním úžlabím. Hlavní průčelí do náměstí je ve všech NP tříosé. V 1. NP vlevo půlkruhově zaklenutý vstup s dvoukřídlými dveřmi a nadsvětlíkem, uprostřed segmentově zaklenutý vstup s obdélnými dveřmi a nadsvětlíkem, vpravo gotický portál ve tvaru lomeného oblouku s okosenou hranou, který je prosklený a slouží jako obchodní výkladec. (Portál nalezen při rekonstrukci v roce 1965, předtím zakryt omítkou a osazen klasicistními vraty, která však byla při rekonstrukci odstraněna, zachovány pouze panty.) Ve 2. NP obdélná (na výšku) dvoukřídlá dřevěná okna s vodorovným pevným poutcem. Ve 3. NP obdélná (na šířku) čtyřkřídlá dřevěná okna. Fasáda je hladká, členěná pouze jednoduchou kordonovou římsou. V parteru jsou kolem středního vstupu symetricky osazeny 2 pamětní desky: malíře Maxmiliána Pirnera, profesora pražské AVU, a houslisty a dirigenta Františka Stupky.