městský dům

Dům stojí v jižní části Havlíčkovy ulice na její západní straně, v jz. části parcely nevelký a v půdorysu nepravidelný dvůr (dříve na jihu ohraničený zděnou vysokou hradbou, dnes průchod okolo kina do ul Příkopy). Na západě dvůr spojený s pozemkem sousedního objektu. Dům má zhruba obdélný půdorys, jedno nadzemní podlaží a sklepy, v jižním traktu průjezd na celou hloubku půdorysu. Téměř celou délku západní fasády zakrývá dvorní křídlo lehce obdélného půdorysu. Při západním konci jižní fasády jednou výstupek s pravoúhle zalomeným volným nárožím, jedno nadzemní podlaží a sklepy. Objekt je krytý sedlovou střechou, hřeben rovnoběžný s ulicí, tašky bobrovky. Východní průčelí má sokl mírně předsazený, korunní římsa zděná s jednodušším maltovým profilem. Štukové omítky fasád nemají žádné členění. Vlevo široký otevřený vstup do průjezdu se záklenkem půlkruhovým, ostění po obvodě okosené, při prahu částečně osekané odrazníky. Vpravo od průjezdu v přízemí 2 velká a mírně ležatě obdélná okna. Dvorní část – nižší sedlová střecha s bobrovkami kolmo na střechu předního domu. V přízemí 2 velká ležatě obdélná okna s mřížemi. Výstupek při západním konci zakrytý pultovou stříškou, 3 pravoúhlá okna. Za budovou stavba bývalého dělnického domu z r.1931 (není kulturní památkou).