kříž

Klasicistní kříž je situovaný ve středu obce, po levé straně silnice směřující z Chrastavy do Horního Vítkova, severovýchodně od domu čp. 15. V roce 1815 ho nechal vytvořit místní sedlák Joseph Hofmann z usedlosti čp. 10. Na nízký pískovcový hranolový sokl nasedá zúžený čtyřboký dřík opatřený ve spodní i horní části volutovými uchy. Dřík přechází v klasicistní hlavici vycházející z jónského řádu, kterou zakončuje ve střední části vzdutá římsa. Bohatě profilovaná hlavice je zdobena vejcovcem a vegetabilním pásem, v jejichž středu je umístěn vavřínový věnec. Na římsu nasedá nástavec vrcholící jednoduchým litinovým křížem, který je v současné době bez korpusu ukřižovaného Krista. Na čelní straně dříku se v nápisové kartuši, nad níž je ve věnci zavěšený vavřínový feston, nachází vytesaný nápis: „Vergieß, / ó Christ, deines Jesus / nicht! / Bedenke, was Erdirge= / than! / Werd Ihn ähnlich, das / ist Christenpfl icht / Und bet Ihn durch Ge= / horsam an.“. Druhý nápis je vytesaný v nápisovém poli na přední straně soklu a dokládá donátora a datum vzniku tohoto kamenosochařského díla: „Errichtet. / Joseph Hofmann. / 1815“. V soupisu soch farnosti Vítkov je uveden pouze nápis: „[Jesus! Meine Liebe ist gekreuziget]“, který se do současnosti nedochoval. Pravděpodobně došlo k jeho překrytí jedním ze dvou stávajících nápisů. Kříž byl v nedávné době restaurován.