mlýn

Dvoupatrový objekt mlýna, na obdélném půdorysu s delší stranou orientovanou ve směru severozápad-jihovýchod a zapuštěným přízemím pod okolní terén, kryje valbová střecha kombinovaná s mansardou. K severozápadní polovině severovýchodního průčelí mlýna přiléhá obdélný přízemní přístavek s delší osou orientovanou ve směru severozápad-jihovýchod krytý pultovou střechou. K jihozápadní straně jihozápadního průčelí byl přistavěn obdélný objekt vodní elektrárny s delší osou orientovanou ve směru severovýchod-jihozápad a krytý sedlovou střechou. Objekt elektrárny je situovaný nad bývalým mlýnským náhonem. Průčelí: Hlavní (jihovýchodní) průčelí se pohledově uplatňuje ve třech plánech. První plán, hlavní průčelí mlýna, je dvouosé. Levou osu tvoří pouze ve druhém patře obdélný okenní otvor vyplněný do líce osazeným dřevěným dvoukřídlým oknem s křídly dělenými příčlemi do třech tabulí. Pravou osu v přízemí představuje obdélný dveřní otvor s pískovcovým ostěním s okosenou hranou ukončenou náběžným štítkem s hranami šikmými do líce i do špalety. Otvor je vyplněn dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi dělenými rámem na spodní čtvercové a horní obdélné pole, která jsou vyplněna nakoso kladenými švartnami. Okenní otvory pater pravé osy jsou shodné i s výplněmi s levou osou. Všechna průčelí mlýna jsou tektonicky nečleněná a zdobená jehlancovou sgrafitovou bosáží, která imituje původní úpravu. Nároží jsou zdobena iluzivním kvádrováním, dveřní otvor a otvory okenní jsou opatřena plochým neprofilovaným pásem šambrány. Střešní rovinou valbové střechy kombinované s mansardou prostupuje pouze výlezový otvor. Střešní krytinu tvoří pálená taška bobrovka. Druhým plánem, hlavním průčelím severovýchodního přístavku, prostupuje pouze obdélný dveřní otvor vyplněný dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi dělenými rámem na dvě obdélná pole. Třetí plán, hlavní průčelí západní přístavby vodní elektrárny, je vertikálně rozčleněn plochými lizénami do tří polí. Každé pole je vyplněno obdélnou slepou arkádou se segmentovým záklenkem, kterou prostupuje obdélný horizontálně položený okenní otvor s obdélným, v hrubé omítce provedeným, polem v parapetu. Výplň tvoří jednokřídlé plastové okno dělené „falešnými“ příčlemi do dvaceti čtyř tabulí. Lizény, které se pravoúhle zalamují na vlysu z hrubé omítky, nesou subtilní římsu profilovanou zespodu lesbickou kymé, na kterou navazuje lišta a ukončuje sima. Průčelí s prostým soklem z hrubé omítky postrádá okapní římsu. Sedlovou střechou, pokrytou plechovými šablonami, neprostupuje žádný prvek. Pravé (severovýchodní) průčelí je dvouplánové. Přední plán, severovýchodní průčelí severovýchodního přístavku, prostupují dva otvory. Levý představuje obdélný okenní otvor vyplněný jednokřídlým nečleněným dřevěným oknem ve špaletě, pravý je tvořen obdélným dveřním otvorem, jehož výplň není pro nepřístupnost patrná. Pultovou střechou pokrytou plechovými šablonami neprostupuje žádný prvek. Zadní plán, severovýchodní průčelí mlýna, prostupují čtyři osy okenních otvorů shodných s otvory hlavního průčelí, jen výplně jsou děleny příčlemi do čtyř tabulí. První dvě osy zleva prostupují pouze přízemím a druhým patrem, všechny podlaží prolamují jen okenní otvory ve třetí ose zleva. Čtvrtou osu zleva tvoří pouze okenní otvor ve druhém patře, přízemí a patro jsou zde zakryté předním plánem. Spodní rovinou valbové střechy prostupuje pět střešních oken, mezi čtvrtým a pátým z leva prostupuje komín. Levé (jihozápadní) průčelí je dvouplánové. Přední plán, jihozápadní průčelí západní přístavby vodní elektrárny, má tři mělce vystupující rizality dosahující výše hlavního průčelí s výjimkou prostředního, který je vyšší. Levý rizalit vymezený zleva lizénou je zdoben spodním štukovým výškově položeným polem a horním štukovým obdélným horizontálně položeným polem o velikosti jedné třetiny pole spodního. Prostřední rizalit je ze stran vymezen subtilními lizénami, které nesou přímé úseky říms, které jsou shodné profilace s římsou hlavního průčelí a přecházejí i na hrany rizalitu. Prostřední a levý rizalit zdobí shodná horní obdélná pole jako u levého rizalitu, spodní u obou chybí. Pravým rizalitem navíc prostupuje obdélný dveřní otvor vyplněný dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi dělenými rámem na dvě obdélná pole. Štít sedlové střechy je prolomen třemi obdélnými sdruženými okenními otvory, z nichž prostřední je vyšší. Od poloviny výše okenních otvorů bylo vytvořeno štukové střechovitě ukončené pole, pod nímž byly zhotoveny čtyři čtvercové obrazce z hrubé omítky. Stejnou omítkou bylo vytvořeno i obdélné pole s ušima pod okenními otvory. Sklony štítu jsou zdobeny zubořezem. Průčelí je horizontálně členěné prostým soklem a vlysem z hrubé omítky přecházejících společně se subtilní profilovanou římsou z hlavního průčelí. Římsa je však na rozdíl od vlysu rizalitem přerušena. Zadní plán, jihozápadní průčelí mlýna, má v patře tři a v druhém patře dvě okenní osy shodné s okenními osami hlavního průčelí. Pod prostřední osou patra se nachází čtvercový okenní otvor přízemí zasahující svou polovinou do soklu. Výplň tvoří do líce osazené dřevěné dvoukřídlé okno s křídly dělenými příčlí do dvou tabulí. Spodní rovinou valbové střechy prostupuje pět střešních oken, horní rovinou prostupuje jeden výlezový otvor. Zadní (severozápadní) průčelí se uplatňuje ve třech plánech. Prvním plánem, severozápadním průčelím severovýchodního přístavku, prostupuje pouze čtvercový okenní otvor vyplněný do líce osazeným dřevěným dvoukřídlým oknem s křídly dělenými příčlí do dvou tabulí. Druhý plán, severozápadní průčelí mlýna, má dvě okenní osy v patrech se shodným rytmem, přízemím neprostupuje žádný otvor. Obdélné okenní otvory jsou shodné s otvory hlavního průčelí, dřevěná dvoukřídlá okna v patře mají křídla dělená do tří a v přízemí do čtyř tabulí. K pravému nároží přisedá opěrák do úrovně prvního patra. Spodní rovinou valbové střechy prostupuje jedno střešní okno. Třetí plán, severozápadní průčelí jihozápadní přístavby vodní elektrárny, je koncipován shodně s jejím hlavním průčelím.