boží muka

Pískovcová boží muka stojí v areálu pivovaru za správní budovou čp. 64 (ulice U Prazdroje 3). Architektura božích muk sestává z dvoustupňového žulového podstavce, který je novější a souvisí patrně s přemístěním božích muk ve 20. letech 20. století. Podstavec nese čtyřboký sokl, krytý shora profilovanou deskou, na níž dosedá válcový dřík, ve spodní partii se mírně rozšiřující. Dřík sloupu je ukončen oblou prstencovou profilací se čtyřbokou neprofilovanou deskou. Celek je ukončen čtyřbokým kaplicovým nástavcem s mělkými, polokruhem sklenutými nikami. V jihovýchodní nice je vytesán plastický korpus Krista na kříži. Nástavec ukončuje stanová stříška, do níž byl původně vetknut trojramenný kovový křížek, dnes nedochován. Výška božích muk cca 280 cm, dvoustupňový podstavec je ze žuly, ostatní části božích muk jsou vytesány z pískovce. Tato boží muka stávala původně poblíž starého zájezdního hostince zv. U města Lipska při silnici na Prahu, odkud byla v období před první světovou válkou přemístěna na dnešní místo.