Masarykův most

Přímý železobetonový obloukový silniční most (celková šířka = 6,9 m, délka = 117,0 m, mostovka v ose mostu převýšena o 1,4 m) je situován cca 3 km SV od středu města, na hranici městských obvodů Plzeň 1 a Plzeň 4, v blízkosti železniční zastávky Plzeň – Bílá Hora. Převádí silnici III. třídy před řeku Berounku, souběžně s jednokolejným železničním mostem trati Plzeň – Žatec. Nosná konstrukce mostu obnáší 2 pole vetknuté železobetonové klenby, sestávající ze 4 pasů (průřez ve vrcholu 0,7 x 1,25 m, osová vzdálenost 1,6 m, vzepětí 6,05 m), spojených deskou tl. 0,32 m. Mostovka je železobetonová, žebrová (deska tl. 0,18 m, žebra střední 0,2 x 0,34 m, krajní 0,2 x 0,6 m), podpíraná sloupky 0,24 x 0,34 m ve vzdálenosti 2 m. Železobetonový střední pilíř oválného půdorysu je ve spodní části obložen žulovými kvádry, opěry jsou také plné železobetonové. Z volné šířky mostu 6,4 m připadá 4,4 m na vozovku, dlážděnou žulovými kostkami, zbývají 2 m na 2 chodníky shodné šířky (s mozaikovou kamennou dlažbou). Zábradlí je železobetonové, sloupkové. Na začátku a na konci mostu a v jeho příčné ose jsou umístěny dvojice železobetonových kandelábrů, které mají podobu dórských sloupů a nesou mnohostěnná osvětlovací tělesa.