dům

DŮM Č.P. 173 Objekt č.p. 173 se nachází v městysi Brozany nad Ohří ležící v litoměřickém okrese v Ústeckém kraji. Jádro městyse je Palackého náměstí se sochou sv. Jana Nepomuckého. Nachází se zde rozvolněná zástavba s převažující štítovou orientací domů vůči kominkaci. Ve většině případu jsou domy zděné a patrové. Objekt se nachází ve Voborského ulici a je štítově orientován ke komunikaci. Stojí v čele pozemku a tvoří jednu jeho hranu. Parcela je obdélná, ohraničena zástavbou a zepředu ohradní zdí, která přiléhá k severozápadnímu rohu objektu. Půdorys domu je obdélný a k jeho jihozápadnímu průčelí přiléhá přistavěná obdélná stavba. Dům je patrový s volutovým štítem a sedlovou střechou, která je kryta částečně taškami a částečně bobrovkami. Přilehlá budova má sedlovou střechou krytou eternitem. Hlavní severozápadní průčelí směřující ke komunikaci má sokl a korunní římsu. Fasáda je členěna nárožními bosovanými pilastry. Přízemí je tvořeno dvěma okenními osami s obdélnými okenními otvory. Volutový štít je členěný dvojicí pilastrů s koulemi nahoře. Uprostřed štítu je vložena nika a nad ní v malované kartuši se nachází datace 1811. Okapní průčelí má ubíhající patku a fasáda je neomítnutá. Průčelí je tvořeno pěti osami. Ve všech osách se nachází stejný obdélný okenní otvor s výjimkou třetí osy, ve které se nachází dveřní otvor s dvoukřídlou dřevěnou výplní přístupný po třech schodech. Bývalá sýpka č.p. 91 Bývalá sýpka je součástí areálu domu č.p. 173 v Brozanech nad Ohří. Jedná se o patrovou omítanou stavbu obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou taškami. Objekt stojí v čele pozemku a je orientovaná okapním průčelím ke komunikaci.Severní stěna bývalé sýpky přiléhá k domu na vedlejší parcele. Stavba má sokl, patrovou římsu a je zakončena profilovanou korunní římsou. Průčelí směřující ke komunikaci je členěno bosovanými pilastry a tvořeno čtyřmi okenními osami. V osách se nachází v přízemí obdélný okenní otvor s trojdílnou výplní. V patře se v každé ose nacházejí dva úzké obdélné okenní otvory se šambránami. Štítové průčelí je členěno bočními bosovanými pilastry. Má sokl, patrovou a korunní římsou. Korunní římsa obtéká dveřní otvor v patře. Průčelí je tvořeno jednou osou ve které se nachází otvor v přízemí, ke kterému jsou přistavěny osmi stupňové zděné oboustranné schody. V patře v ose je vložen obdélný dveřní otvor s dřevěnou výplní. Průčelí směřující do dvora je čistě omítnuté s ubíhající patkou a je členěno patrovou profilovanou římsou a zakončeno korunní římsou. V přízemí se nachází dvě obdélná okna s podokenní římsou, dveřní otvor s jednokřídlými dveřmi a tři malé čtvercové otvory. Vstup je přístupný po osmi stupňovaných zděných schodech. V patře se nachází šest stejných čtvercových okenních otvorů. Stodola Stodola se nachází v západní části areálu. Jedná se o obdélnou stavbu se sedlovou střechou krytou taškami. K levé části průčelí přiléhá obdélný přístavek, který je zastřešený společnou střechou s hlavní částí objektu. Okapní průčelí je tvořeno šesti osami, které jsou tvořené propadlými poli se segmentovým záklenkem. První a čtvrtý výklenek zleva jsou stejně široké a větší, než druhý, třetí, pátý a šestý výklenek. V první ose zleva se nachází klenutý výklenek, ve kterém se nachází čtvercové okno vyplněné luxfery. Podél okna se nacházejí schody vedoucí k vyvýšenému vstupu do budovy, který je tvořen obdélným otvorem s dveřmi. Pod vstupem se vyskytují modrá obdélná dvoukřídlá vrata. V druhé ose se nachází klenutý výklenek, ve kterém se nachází dva obdélné otvory. První otvor je vyplněn dřevěným rámem a skleněnou tabulkou. Druhý okenní otvor je vyplněn luxfery. Třetí osa je od druhé osy dělena okapní trubkou. Je tvořena klenutým výklenkem a obdélným okenním otvorem. Nad výklenkem se nachází venkovní osvětlení. Čtvrtá osa je tvořena klenutým výklenkem. Nachází se zde obdélný otvor, který zasahuje mimo výklenek a obdélná dvoukřídlá vrata s dveřním otvorem. V páté ose se nachází klenutý výklenek s trojitým oknem. Poslední, šestá, osa je tvořena klenutým výklenkem s obdélným okenním otvorem vyplněným sklem. Jižní štítová strana je zčásti neomítnutá a nachází se v ní obdélný okenní otvor vyplněný luxfery.