boží muka

Kamenný sloupek s křížem stojí jihozápadně od návsi, vpravo při silnici ve směru z obce k tzv. Nové silnici do Manětína. Pískovcový kříž na válcovém sloupu a hranolovém podstavci. Podstavec je vsazen do břidličného tarasu a tvoří jej hranolový pískovcový sokl sestávající ze tří částí o rozměrech 73x50x50 cm, 22x60x60 cm, 21x40x40 cm. Hladký hranol je ukončen bohatě profilovanou převrácenou hlavicí. Hlavice je trhlinou rozdělena na dvě části, nově stažena ocelovým páskem, předchozí kovová obruč praskla. Na čelní stěně podstavce vyryty iniciály M K a letopočet 1721. Sloupek válcový s mírnou entanzí o výšce 107 cm, spodní průměr 28 cm a horní 23 cm. Na vrcholu volně postaven latinský kříž, o výšce 80 cm a rozpětí 37 cm, vybíhající z rozšířené základny. Podstavec je nesprávně sestaven, jeho horní část je zřejmě hlavicí sloupku. Iniciála na podstavci značí donátora kterým měl být Matěj Koubek. Podle pověsti se v těchto místech měly k smrti ulechtat dvě děti ze statků čp. 22 (U Marků) a čp. 23 (U Koubů).