socha sv. Josefa

Socha sv. Josefa umístěna při silnici z Přeštic do Lužan, cca 1100 m za přeštickým hřbitovem vpravo od silnice za příkopem. Socha stojí přesně na hranici k.ú.Přeštice a Lužany. Socha v životní velikosti. Na širokém kamenném stupni čtvercového tvaru osazen hranolový pískovcový podstavec s římsovitě profilovanou krycí deskou. Na přední straně soklu je vytesán reliéfní znak, znázorňující ve vykrajovaném štítu tři radiálně řazené boky, přilba s klenotem již chybí, kolem štítu fanfrnochy. Na svrchní straně krycí desky západním směrem je vyrytý letopočet 1794, směrem k východní straně pak iniciály IIEWCO Ob.1915. Uprostřed krycí desky je osazen další, menší soklík z načervenalého pískovce, konkávně vyžlabený a pokrytý reliéfní výzdobou vegetabilního původu. Na soklíku je osazena socha sv. Josefa. Světec je podán v kontrapostu, s pravou nohou mírně nakročenou vpřed, přičemž záhyby splývavého roucha s pláštěnkou zdůrazňují pohyb těla. Pravá ruka je volně spuštěna k tělu, na předloktí levé ruky drží sv. Josef malého Ježíška, který je natočen pravou polovinou těla ke světci a levou ručku zvedá k jeho obličeji. Na hlavě sv.Josefa i Ježíška svatozář. Dle literatury pochází sochařské dílo z roku 1714, kdy jej nechal zhotovit tehdejší majitel panství Vilém Příchovský. Na podstavci vyryté letopočty signalizující období jednotlivých oprav sochy.