výklenková kaplička

Kaplička stojí v jihozápadní části obce Křižany, východně od areálu kostela sv. Maxmiliána. Kaplička je vyzděná z kamenných kvádrů, dnes bez omítnutí, na obdélném půdorysu. Všechna čtyři nároží jsou zvýrazněna pilastry, v horní části s jednoduchou, mírně předstupující římsou. Pilastry ukončeny v horní části jednoduchými, kónicky se rozšiřujícími hlavicemi, které nesou vrcholový tympanon (tvoří jej mohutná profilovaná římsa). Profilovaná hlavní římsa ukončuje obě boční průčelí, na hlavním průčelí je uprostřed (nad nikou) přerušená. Nika je obdélná, s odsazeným půlkruhovým zakončením, dosti hluboká, s jednoduchým orámováním. Nad ní je jednoduchý kamenný kříž. Průčelí ukončuje trojúhelníkový štít (tympanon), po stranách lemovaný předstupující profilovanou římsou. Zadní průčelí - rovněž s trojúhelníkovým štítem - je bez členění. Střecha kapličky je sedlová.