socha sv. Jana Nepomuckého

Na pískovcovém stupni spočívá mohutný obdélný kamenný sokl zakončený ustupující profilovanou římsou. Na hranolový sokl dosedá dřík, který zdobí ze tří stran reliéfy. Na čelní straně je umístěn reliéf polopostavy sv. Maxmiliána, nad kterým čteme tesaný nápis: „IN FAME“, na pravé straně nalezneme sv. Priska s nápisem: „[IN] [B]ELLO“ a na levé straně jde o vyobrazení smrti sv. Františka Xaverského. Nad tímto reliéfem je vytesáno: „IN PESTE“. Sokl pod každým světcem nese jeho jméno: „S: MAXIMILIANVS: E:“, „S: PRISCVS M:“ a „S: FRANCISCVS XAV:“. Na zadní straně dříku se nachází tesaný nápis s chronogramem: „SANCTIS PATRONIS NOSTRIS / SIT NOBIS INCOLIS / A DIVINA BONITATE / HIC SANITAS CORPORIS / FERTILITAS TERR? / PAX PATRI? AC / IN ASTRIS VITA PEREM?IS.“. Dřík zakončuje mohutná bohatě profilovaná římsa, na které čteme nápis: „DIVVS: IOANNES NEPOMVCENVS / NECESSI FATIBVS / INTERCEDENTISVS / IN VNIVERSIS PATRONVS“. Na římse spočívá hranolový nástavec, na kterém stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Světec stojí na převráceném džberu, ze kterého vytéká voda s pěti hvězdami. Socha zpodobněná v téměř životní velikosti má mírné esovité prohnutí, kdy váha těla spočívá na levé noze a pravá noha je pokrčena a mírně předsunuta. Hlava sv. Jana Nepomuckého se naklání k levému rameni a levé ruce, v níž drží krucifix. Svatý Jan Nepomucký je oděný v bohatě řaseném kanovnickém rouchu tvořeném mimo jiné klerikou, rochetou a almucí. Kolem světcovy hlavy s kvadrátkem vidíme svatozář s pěti hvězdami. O světcovu levou nohu se opírá sedící anděl.