venkovská usedlost

Usedlost, nacházející se v SV rohu návsi, sestává z trojstranného dvora s volně stojícími objekty propojenými ohradní zdí a branami. Obytný dům, štítově orientovaný do návsi, je situován na východní straně dvora, na západní straně stojí přízemní hospodářský objekt a severní stranu uzavírá stodola. Jižní strana usedlosti je od návsi oddělena ohradní zdí s brankou pro pěší situovanou při obytném domu. Vjezdová brána se nachází na západní straně za hospodářským objektem. Druhá, vnitřní brána je protilehle umístěná na východní straně, mezi stodolou a štítem hospodářského objektu sousední usedlosti. V JZ rohu dvora - mezi hospodářským stavením a jižní ohradní zdí - je vklíněn přízemní objekt nepatřící k usedlosti. Předmětem ochrany je obytný dům, hospodářský objekt, stodola a k tomu náležející pozemky s ohradní zdí s branami a brankou.