socha sv. Josefa

Na severním okraji obce, na vyvýšenině při silnici směrem k Šebetovu, je situována na vysokém podstavci postava sv. Josefa s Ježíškem v náruči. Podstavec je umístěn na nízké čtvercové základové desce, tvořen profilací a zvonovitě zakončeným soklem, vysokou hranolovou středovou částí s rytým nápisem a vyloženou vyžlabenou profilovanou římsou. Na čelní straně podstavce v rytém obdélném rámu s odsazenými rohy je umístěn latinský text v novověké kapitále s datací: INCARNATI FILII DEI / NUTRITIO / PERPETUAE VIRGINIS / SPONSO / POTENTISSIMO MORIEN / UM / PATRONO / DIVO IOSEPHO / DICATA APPOSITA / ANNO MDCCXXXVIII / DIE 1738 JUNY //. Na podstavci stojí na nízkém plintu vlastní skulptura. Dynamicky pojatou postavou probíhá esovitý pohyb, pravou nohu má figura nakročenou vpřed. Pěstoun Páně se levou rukou opírá o pozlacenou poutnickou hůl a v pravé ruce drží dítě. Ježíšek se pravou rukou přidržuje Josefova oděvu a levou rukou kyne. Prostovlasý Josef je oděn ve splývavý dynamicky zvlněný šat. V obličeji s výrazným nosem a zasmušilým výrazem, hledí směrem dolů.