kostel sv. archanděla Michaela

Zděná, omítaná, orientovaná stavba. K obdélné lodi se na východě pojí užší presbytář ukončený třemi stranami pravidelného osmiúhelníka; po jeho jižní straně téměř čtvercová sakristie; osově západnímu průčelí lodi představěna čtyřboká věž s pravoúhlými přístavky po S a J straně. Střechy (kromě věže) jsou kryté bobrovkami. Fasády hladce omítané. Loď má sedlovou střechu ohraničenou na V i Z straně zděným štítem; dva pultové vikýře na každé straně. Sokl odlišen jen hrubou omítkou; korunní římsa jednoduše profilovaná. Východní štít trojúhelný, zalícovaný s krytinou, ve vrcholu křížek; šikmá ramena lemována širokým předsazeným pásem. Západní štít složen ze dvou trojúhelných částí přiléhajících ke stěnám věže; zalícovaný s krytinou, v patě neodsazený, lemovaný předstupujícím pásem. V S i J stěně po třech symetricky umístěných oknech; všechna obdélná, půlkruhově završená (u Z oken vyšší parapety; zasklení do olova různobarevnými skly); v J zdi navíc jedno kruhové okno pod kruchtou (železný rám). Presbytář kryje sedlová střecha s valbami nad závěrem (hřeben oproti lodi níže); jeden pultový vikýř. Fasády hladce omítané, členěné jen hrubě omítaným soklem a jednoduše profilovanou římsou. V půdorysných zlomech závěru a v podélných stěnách vsazeny dvojboké opěráky (jižní částečně zakryt sakristií a v horní partii odbourán); čela opěráků svislá, břit vyskládán z pískovcových kvádrů, ukončení strmými pulty z pískovcových desek. Celkem šest oken přibližně stejných tvarů (v každé stěně jedno, pouze v S dvě); obdélná s lehce hrotitými záklenky; západněji položené okno v S zdi ukončeno spíše půlkruhově (zasklení obdobné jako u oken lodi; ve východním okně šestihrany). Věž má celkem čtyři podlaží; střecha nižší jehlancová krytá prejzy; ve vrcholu osmiboký sanktusník s cibulovou stříškou; konstrukce opláštěná pozinkovaným plechem. Fasády rozděleny kordonovými pásy na čtyři etáže; korunní římsa profilovaná, na Z straně sokl z žulových desek a v každé etáži lisénové rámce. V ose Z zdi obdélný pískovcový portál s lištou; ke stojkám přiloženy úzké pilastříky; trojúhelný roztržený fronton s vloženým znakem opata (dvoukřídlové dveře). Prostor 1. patra osvětlen od Z jedním obdélným oknem s pískovcovým olištovaným ostěním (zasklení obdobné jako u oken lodi); ve 2. patře po jednom okně na S, Z a J straně, opět obdélná s kolmým pískovcovým olištovaným ostěním (dřevěné žaluziové okenice); ve 3. patře shodná okna na Z, S i J straně. Sakristie má valbovou střechu. Fasády člení hrubě omítaný sokl a profilovaná korunní římsa. V J zdi obdélný portál s nadsvětlíkem s tesaným ostěním (dveře možná z 18. století). V Z zdi obdélné okno se segmentovým záklenkem. Přístavek po severní straně věže má pultovou střechu. Fasáda členěna profilovanou korunní římsou a hrubě omítaným soklem; štít zděný, zalícovaný s krytinou, lemovaný předsazeným pásem. V S zdi jednoduchý pískovcový portál; v Z zdi koncha. Přístavek po jižní straně věže je půdorysně shodný a obdobně řešený jako severní přístavek. V J zdi cca čtvercové okno s tesaným ostěním s lištou (dřevěný rám, mříž) a zazděný vstup.